SVIJET I EUROPA

Ulagači zasad bezbrižni, ali jesen donosi velike političke rizike

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 04.08.2016 16:52
  • Objavljeno 04.08.2016 u 16:00
finacije novac burza dionice

finacije novac burza dionice

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dok rizici u globalnom gospodarstvu rastu, ulagači su bezbrižni, u skladu sa sezonom godišnjih odmora

Optimizam vrijedi za tržišta u razvoju: Barclaysov Emerging Market FC Risk Index dosegnuo je nedavno najnižu razinu od početka godine. Ulagači očito nisu ukalkulirali rizike u cijene imovina na tržištu kapitala, s obzirom na nepodudaranje percepcije i ekonomske stvarnosti, smatra Christopher Dembik, glavni rukovoditelj za makroanalize u Saxo banci te napominje da će stoga brojnim ulagačima teško pasti povratak u stvarnost.

'Šest različitih izbora i referenduma zakazano je za rujan i listopad, od Europe do SAD-a. Referendum u Italiji mogao bi donijeti ostavku premijera Mattea Renzija i otvoriti novu stranicu u političkoj nestabilnosti i to u najgore vrijeme jer problem s bankarskim sustavom i dalje nije riješen… Iako su sada možda na godišnjim odmorima, ulagači od rujna neće više moći tako opušteno promatrati svijet oko sebe', zaključuje Dembik.

Pozitivno je da središnje banke,
kratkoročno i dugoročno, još uvijek mogu smirivati tržište, a to su pokazale s referendumom u Velikoj Britaniji, odlučnim potezima prije i odmah nakon glasovanja kako bi se izbjegla financijska panika.

No, opcija je sve manje, sve teže je donositi planove i sve je manje poteza na raspolaganju, naročito za one vlade koje su ionako blokirane činjenicom da im predstoje izbori, kao u SAD-u. 'Najnoviji izvještaj BIS-a potvrdio je da smo na izdisaju s mogućnostima središnjih banaka jer su povrati gotovo pa nestali, a istovremeno raste rizik od špekulativnih 'balona'. Unatoč gotovo 660 primjera rezanja kamatnih stopa nakon propasti Lehmana, gospodarski rast i dalje je usporen. Središnje banke nemaju točnu viziju kako dalje, no čini se da tržište u ovom trenutku nije zabrinuto tom činjenicom', poručuju iz danske investicijske banke.

Neizvjesnost u SAD-u

'S druge strane Atlantika također su moguća iznenađenja. Rezultat izbora u SAD-u neizvjestan je kao nikada do sada, a referendum u Velikoj Britaniji najbolji je pokazatelj da ništa nije zapisano unaprijed. Razlika u podršci birača značajno se smanjila proteklih tjedana i dok će mnogi odabrati Trumpa zbog njegova populizma i stavova koji su kontra dosadašnjih političkih elita, demografija u SAD-u ide na ruku Hilary Clinton. Izborni rezultati najviše će, naime, ovisiti o odazivu mladih i manjina na izbore, s obzirom na to da su to dvije skupine koje tradicionalno radije odabiru demokratskog kandidata' – pojašnjava Dembik.

Analiza prosječnih povrata na listi S&P 500 od 1930. do 2015. godine pokazala je da predsjednik iz redova demokrata više ide na ruku tržištu kapitala od onog republikanskog. Naime, S&P 500 povećava se prosječno za 11,38 posto tijekom prve godine predsjedničkog mandata kada je lider demokrat, a smanjuje se za 1,27 posto kada je predsjednik republikanac.

Jednako je nevjerojatna razlika i na kraju mandata: u četvrtoj godini S&P 500 povećava se za 9,65 posto kada je u Bijeloj kući demokrat, nasuprot rastu od 0,62 kada je republikanac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!