DIONICE NA METI

Ulagači hrle na Zagrebačku burzu, za stampedo treba čekati bolji kreditni rejting

11.10.2016 u 06:45

Bionic
Reading

Nakon duljeg razdoblja mirovanja, Zagrebačka burza ponovno je oživjela. Samo u rujnu promet dionicama porastao je za 130 posto, a neki indeksi porasli su dvoznamenkastim stopama. U protekla dva mjeseca ogledni indeks Crobex 10 porastao je gotovo dvadesetak posto te se usidrio na razini iznad 1.100 bodova - sredinom prošlog mjeseca euforiju na burzi primijetili su analitičari Bloomberga i Financial Timesa, svrstavajući naš indeks na listu deset najbrže rastućih na svijetu

Ukupna vrijednost svih dionica uvrštenih na Zagrebačku burzu (ZSE) narasla je osam posto te iznosi 139 milijardi kuna, a prosječan promet dionicama u rujnu je narastao na 18,7 milijuna kuna tj. 117 posto u odnosu na kolovoz.

No tko je zaslužan za takav rast i je li on održiv? Upitali smo burzovne stručnjake koji za tportal poručuju: zasluge ide velikim institucionalnim ulagačima (mirovinskim i investicijskim fondovima) i dobrim ekonomskim trendovima u zemlji, a kada bismo imali stabilnu vladu koja bi podigla kreditni rejting zemlje, stvari bi bile još i nijansu bolje.

Jedan je od većih ulagača na Zagrebačkoj burzi i Raiffeisen obvezni mirovinski fond koji pod upravom ima portfelj u vrijednosti od 24 milijarde kuna. Šef Raiffeisen fonda DamirGrbavac za tportal otkriva kako se nekoliko stvari događa paralelno, što u sinergiji ima odličan utjecaj na ZSE:

'Mi napokon imamo gospodarski rast, imamo pozitivnu bilancu plaćanja i niz drugih pozitivnih trendova u makroekonomiji koji imaju pozitivan utjecaj na mikroekonomiju, dakle i na poduzeća. Hrvatska ima desetak do petnaestak ozbiljnih tvrtaka koje su na burzi. Nadamo se da će ih biti i više.'

Ulagačka klima zasad je pozitivna, ali o dugoročnom rastu Grbavac ne želi govoriti. 'Treba biti malo oprezan',napomenuo je.

Što se političke stabilnosti tiče, komentirao je kako tržište već očekuje da će biti sastavljena stabilna Vlada, no s druge strane dodao je kako je i u uvjetima tehničke Vlade gospodarstvo sasvim normalno funkcioniralo.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze za tportal je rekla da je na rast vrijednosti dionica utjecala i činjenica da je Hrvatska pred sastavljanjem koliko-toliko stabilne Vlade, no to nije bio dominantan utjecaj.

'Mi ipak imamo ekonomiju koja raste već šest kvartala zaredom, osjeća se pozitivan duh među ulagačima. Između ostalog na Burzu je uvrštena i dionica same burze koja je među najtrgovanijima. I mi smo nešto doprinijeli', rekla je.

Gažić dodaje kako i institucionalni investitori pokazuju entuzijazam za tržište što je dovelo do značajnog porasta cijena dionica i prometa dionicama. 'Trend se ipak preokreće', zaključila je.