BURZA NA BURZI

Burzovnim igračima na meniju i dionice Zagrebačke burze

29.08.2016 u 16:08

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je prospekt uvrštenja dionica Zagrebačke burze na uređeno tržište, čime se otvara prostor za trgovanje dionicama same burze

U petak je na sjednici Hanfe odobren prospekt uvrštenja 4,635.700 redovnih dionica Zagrebačke burze, pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna, a ukupne nominalne vrijednosti 46,357.000 kuna.

Time su se stekli uvjeti da se prvi puta od njezinog osnivanja dionicama Zagrebačke burze trguje na uređenom tržištu. Odluku o uvrštenju dionica Zagrebačke burze na uređeno tržište donijela je Glavna skupština Zagrebačke burze..

'Između ostaloga, uvrštenje je nužno kako bi se privukli i institucionalni investitori, koje sada imamo i u vlasničkoj strukturi, kao npr. PBZ CO i EBRD', komentirala je na upit tportala razloge za uvrštenje predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Dodala je da je ta odluka logičan slijed dugogodišnjih nastojanja da Zagrebačka burza bude predvodnica razvoja tržišta kapitala u regiji i pozitivan primjer transparentnosti i adekvatnog korporativnog upravljanja i drugim uvrštenim društvima.

Gažić: Postajemo prva regionalna burza s uvrštenim dionicama

'Ovime postajemo prva regionalna burza s uvrštenim dionicama, što je novi korak u daljnjoj regionalizaciji te će nam omogućiti učinkovito prikupljanje kapitala za daljnji rast, ako bude potrebno, zaključila je Gažić.

Burza ima pedesetak dioničara, od kojih nijedan nema više od 10 posto udjela u temeljnom kapitalu. Među njima najbrojnije su banke i investicijska društva, a određeni broj dionica u rukama je pojedinaca.

Najveći pojedinačni dioničar Zagrebačke burze je konzultantska kuća Investco s udjelom od 9,95 posto, a među značajnijim dioničarima su financijske institucije EBRD, Interkapital, obvezni mirovinski fond PBZ CO, SZAIF, Auctor, Erste banka te tvrtke Chromos agro i Euro jezici.