OPTIMISTIČNA PROGNOZA

Vlasnik Baader Bank: Vjerujem da će hrvatska burza ubrzati

06.10.2016 u 11:20

Bionic
Reading

Labava monetarna politika Europske središnje banke (ECB), inflacija i budući gospodarski (ne)rast zapažene su teme zajedničke konferencije Zagrebačke burze i fondovske industrije koja je u četvrtak počela u Poreču

Kuda će nas odvesti politika negativnih kamatnih stopa i što očekivati u bliskoj budućnosti, sudionicima je otkrio Uto Baader, konzultant i vlasnik Baader Banka.

'Hrvatska je napredovala od ulaska od Europsku Uniju. Više novca je ušlo u zemlju, no tržište kapitala ne prati te trendove. Vjerujem da će sada hrvatska burza ubrzati i da će biti među najboljima u Europi', rekao je Baader.

Traljave stope gospodarskog rasta

Nakon toga, napomenuo je kako inflacija u svijetu pada već 35 godina zbog globalizacije koja uklanja trgovinske barijere i podiže produktivnosti. Naravno, ta kombinacija narušila je atraktivnost državnih i korporativnih obveznica i dovela do rizika alokacije.

Na potezu su se našle središnje banke koje su razradile golem arsenal mjera kojima potiču inflaciju, no prema Baaderovim riječima, one još nisu uspjele u ničemu, jer najveći utjecaj na inflaciju imaju cijene energenata, posebice nafte, čija je cijena volatilna i gotovo ju je nemoguće predvidjeti.

Prema Baaderu, kreditiranje u Europskoj uniji se poboljšava, pa i inflacija pomalo raste, no neće još skoro porasti do dva posto koliko priželjkuje ECB. To se naime neće dogoditi, sve dok ne porastu cijene sirove nafte. Zabrinjavaju ga kaže, i traljave stope gospodarskog rasta.

'Očekuje se blagi rast svjetskog gospodarstva. Sve je to umjereno, a u tom ciklusu padaju i stope rasta u tržištima u razvoju. Obujam svjetske trgovine također sporo raste, pa je svaki znatniji gospodarski rast samo kratkotrajni bljesak', rekao je.

Europsku uniju će napustiti i druge zemlje

Hoće li svjetsko gospodarstvo spasiti Kina nekim čudesnim megalomanskim projektima? Baader je samo rekao kako treba biti jako oprezan s brojkama koje objavljuje službene kineske vlasti.

Hoće li Europu spasiti ECB-ov program otkupa obveznica? 'Zasad velikog ekonomskog uspjeha nema. Možda će morati i pojačati program otkupa jer bi rast mogao brzo nestati. Kamatne stope su negativne i one su izmanipulirane. Prinosi na desetogodišnje obveznice sugeriraju da ulagači ne očekuju rast, dakle politika ECB-a je promašena', naglasio je Baader uz opasku kako je u Sjedinjenim Američkim Državama nema negativnih kamata na obveznice, niti ih je ikada bilo.

'Novac koji kreiraju centralne banke ne dolazi do realne ekonomije. To implicira da novac gubi moment i da od ECB-ove politike profitiraju jedino državni proračuni, a ne privatni sektor', rekao je i dodao da neokenzijanci nisu u pravu jer rast duga javnog sektora više ne prati snažan gospodarski rast.

Nakon izlaganja, proveo je anketu među sudionicima s pitanjem hoće li u idućih pet godina još koja zemlja napustiti Europsku uniju: 54 posto ispitanih je reklo kako se to neće dogoditi.