ALARMANTNI PODACI

Ukupni javni dug premašio 60 posto BDP-a

18.04.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Prema podacima HNB-a, ukupni dug središnje države (Republika Hrvatska i republički fondovi), koji čini najveći dio ukupnog javnog duga, na kraju je prošle godine iznosio gotovo 154 milijarde kuna odnosno 45,1 posto BDP-a. Kad se dodaju jamstva države od kojih će dio doći na naplatu državi već u ovoj godini, udio javnog duga raste na 62,7 posto

U odnosu na kraj 2010. javni dug središnje države je porastao za gotovo 18 milijardi kuna, odnosno za 13,2 posto. Pri tome je rastu duga više pridonio rast njegove unutarnje komponente nego vanjske.

Unutarnji je dug na kraju 2011. iznosio 101,5 milijardi kuna (66 posto ukupnog duga središnje države), što je 14 milijardi kuna ili 15,9 posto više nego na kraju 2010. Inozemni je dug središnje države iznosio 52,5 milijardi kuna, što je 4 milijarde kuna ili 8,3 posto više nego na kraju 2010. Najveći rast u promatranom razdoblju generiran je izdanjem obveznica na domaćem tržištu, a zatim i na inozemnom,  pri čemu je doprinos rastu na ovoj osnovi ostvaren u prvih sedam mjeseci prošle godine s obzirom da u preostalom razdoblju nije bilo novih izdanja obveznica.

Rastu duga središnje države su pridonijela i izdanja trezorskih zapisa, kao i krediti banka. Izdana jamstva Republike Hrvatske na kraju su 2011. iznosila 59,9 milijardi kuna, što je rast od 0,8 posto na godišnjoj razini. Pri tome su inozemna jamstva, koja čine 63 posto ukupnih jamstava, zabilježila blagi pad, a domaća blagi rast u odnosu na kraj 2010. godine.

Tijekom prošle godine godišnje stope rasta jamstava su bile znatno ispod stopa rasta prethodnih godina. Udio duga središnje države u BDP-u na kraju je prošle godine iznosio 45,1 posto, a uključe li se i jamstva države od kojih će dio doći na naplatu državi već u ovoj godini (jamstva brodogradilištima), udio raste na 62,7 posto.

U prvom tromjesečju ove godine Ministarstvo financija je nastavilo s većim izdanjima trezorskih zapisa od dospijeća pa je dug na osnovi trezorskih zapisa na kraju ožujka nadmašio dospijeća za oko 6,5 milijardi kuna. Krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna očekujemo i izdanje euroobveznice (oko milijardu i pol dolara).