o hrvatskim studijima u otvorenom

'Ukidanje filozofije tek je uvertira, stradat će svi bez hrvatske komponente'

22.03.2017 u 07:48

Bionic
Reading

Procesom reakreditacije Hrvatski studiji ocijenjeni su kao najbolje društveno-humanističko učilište u Hrvatskoj, a Filozofija je jedan od najuređenijih studija na Hrvatskim studijima, istaknuo je Tomislav Bracanović, izvanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Hrvatskih studija, u emisiji Otvoreno na HRT-u koja se bavila temom Hrvatskih studija

Bracanović je u Otvorenom istaknuo kako smatra da je ukidanje studija filozofije odmazda i, zapravo, samo uvertira.

"Studij filozofije ne uklapa se u viziju Hrvatskih studija kakvu imaju Čović, Grčević i Boras. To znači da će i ostali studiji- koji nemaju hrvatsku, kroatološku komponentu - doživjeti istu sudbinu", kazao je Bracanović. 

Vilim Ribić,  predsjednik Matice Hrvatskih sindikata, objasnio je da je sindikat u ovu priču uključen jer ljudima s doktorskim titulama - prijete otkazi. "Ako nema upisnih kvota, nema studenata. Ako nema studenata, nema posla. Ako nema posla, nema ljudi koji trebaju raditi", ustvrdio je.

Ante Čović, utemeljitelj Hrvatskih studija, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, uzvratio mu je protupitanjima: "Sindikat se ne bavi svojim osnovnim stvarima, zašto niste potpisali kolektivne ugovore? Što vi radite ovdje, tko ugrožava radnička prava? Ulazite u jednu malu sindikalnu spletku, jer ovdje nema ugrožavanja radničkih prava".