DOSTA IM JE

Ugostitelji traže smanjenje stope PDV-a

25.11.2014 u 16:12

Bionic
Reading

Sudionici 27. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u utorak su Vladi i resornim ministarstvima uputili prijedloge i zahtjeve za izmjenom propisa koji se odnose na poreze, obrazovanje i zapošljavanje u ugostiteljstvu i turizmu, čime bi se unaprijedilo njihovo poslovanje

Jedan od glavnih prijedloga je smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 10 posto, kao i to da se tako snižena stopa PDV-a primjenjuje na sve ugostiteljske usluge jednako.

Ugostitelji, naime, smatraju da je nalogično da hrana koja se konzumira u ugostiteljskom objektu podliježe porezu od 13 posto, a ona koja se konzumira izvan objekta i posve je jednaka porezu od 25 posto.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Ante Mihić na konferenciji za novinare izvijestio je kako se predlaže da inspekcijski nadzor, osim represivnog, ima i edukativni dio, što bi, smatra, potaknulo pravilan rad i kvalitetniju uslugu. Drži da bi nakon uočavanja propusta, inspektori mogli upozoriti i uputiti ugostitelje i druge kako da greške više ne čine, a tek potom ih kažnjavati.

Obrtnici su zatražili ukidanje poreza na potrošnju, koji je, ističu, propisan samo za ugostitelje pa oni u konačnici plaćaju porez od ukupno najmanje 16 posto.

Smatraju da bi potrošnju u ugostiteljskim objektima povećalo priznavanje punih troškova reprezentacije, primjerice poslovnih ručkova.

Ugostitelji traže da se u obrazovne programe uvrsti više prakse u stvarnom radnom okruženju i objektima, kao i mogućnost povremenog i kratkotrajnog zapošljavanja prema stvarnim potrebama, odnosno na nekoliko sati, kada je riječ o izvanrednim zahtjevima posla.

Uz to, predložili su i da se ugostiteljima, do određenog prihodovnog limita, omogući paušalno plaćanje poreza na dohodak, što bi im omogućilo da se više posvete poslu, a manje administrativnim obvezama.

Na upit novinara koji bi njihovi prijedlozi, prema dosadašnjim razgovorima, mogli najprije biti prihvaćeni, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec je rekao kako vjeruje da će se promijeniti praksa u vezi s inspekcijskim nadzorom te da su u dijelu obrazovanja i stručne prakse započeli pregovori.

Ocijenio je da bi se u dijelu zapošljavanja u ugostiteljskom i turističkom sektoru, iako se sindikati tome protive, moglo raditi s vaučerima i da bi to pomoglo da poslodavci dobiju kvalitetne djelatnike.

Na 27. kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u Opatiji, koji je završio u utorak, raspravljalo se o stanju ugostiteljske struke, o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, primjeni različitih stopa PDV-a u ugostiteljstvu, fiskalizaciji, financiranju projekata iz europskih fondova, zapošljavanju, obrazovanju i drugim temama.