NEZADOVOLJNI MJERAMA

Ugostitelji na koljenima: 90 posto kafića radi s gubitkom

26.05.2021 u 10:51

Bionic
Reading

Zagrebački ugostitelj Mirko Budimir za N1 je kazao da su vlasnici kafića u prilično nezavidnoj poziciji, posebno zbog diskriminatorne odluke da se ne dozvoli boravak gostiju u zatvorenom prostoru

Nove mjere koje omogućuju dijelu ugostitelja rad u zatvorenom su dobre, ali nije dobro to što se pravi razlika između kafića i restorana kada je u pitanju rad u zatvorenom, rekao je Mirko Budimir.

'Prošlog proljeća, u svibnju, kada smo počeli raditi nakon prvog zatvaranja, smanjili smo broj mjesta, uveli dezinfekcijska sredstva i sve to je i dalje na snazi. Isto je vrijedilo za sve ugostiteljske objekte, no restorani sada mogu nastaviti raditi, a mi ne – to je diskriminacija', rekao je Budimir za N1.

Kada je donesena uredba Stožera da se može raditi samo na otvorenim terasama te u prostorima koji se mogu prozračiti, ona se svakako tumačila, dodao je.

'Osim toga, vrijeme nam nije išlo na ruku, pa je to stvorilo kaos u radu kafića. Kolege koji imaju kafiće i restorane sretni su zbog rada restorana, ali nisu zbog toga u kakvoj su poziciji kafići.

Više od 50 posto kolega ne radi s nekom pozitivnom nulom, a dio njih nije ni otvorio, dok ih 90 posto radi s gubitkom. Do sada smo imali subvenciju ako ostvarimo do 60 posto preklanjskog prometa. Ako se prijeđe 60 posto prometa, ostaje se bez subvencije. Oni koji rade 70 posto u odnosu na prije dvije godine i dalje su na gubitku. Mi smo u situaciji da su kafići često obiteljski biznisi i u nezavidnu smo poziciju doveli brojne obitelji u zemlji i to se mora imati u vidu.

Moj lokal dijeli sudbinu drugih ugostitelja, ali ja poslujem već 25 godina i imam i druge djelatnosti i to nekako ide jedno s drugim. No kolege kojima su obitelji vezane za taj posao u nezavidnoj su situaciji i budućnost im je neizvjesna', naglasio je Budimir.