popuštanje mjera

Ceh ugostitelja apelira: Ako u restoranima gosti mogu unutra, isto teba biti i u kafićima

25.05.2021 u 17:33

Bionic
Reading

Ceh ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) u utorak je zatražio da se u najavljenom postupnom otvaranju izjednače uvjeti rada svih ugostiteljskih objekata, poručujući da su horizontalna otvaranja ključ za ravnopravnost i jednakost unutar struke

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović najavio postupno popuštanje epidemioloških mjera i prije 1. lipnja, a što bi uz ostalo obuhvatilo i povećanje broja ljudi na okupljanjima s 25 na 100, otvaranje zatvorenih dijelova restorana (ne i caffe barova) te produženje rada ugostiteljskih objekata s 22 na 23 sata, podsjeća se u priopćenju.

Reagirajući na te najave, iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ističu važnost i nužnost horizontalnog otvaranja unutar iste struke, u ovom slučaju kroz otvaranje zatvorenih dijelova svih vrsta ugostiteljskih objekata, a ne samo restorana. Parcijalnim popuštanjem epidemioloških mjera, restoranima će biti omogućen gotovo pa normalan rad dok će caffe barovi kao dio iste struke i dalje ostati zakinuti i onemogućeni za normalan rad.

I predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri HOK-u Joso Smolić u priopćenju apelira na izjednačavanju uvjeta rada svih ugostiteljskih objekata.

"Ako se restoranima omogući zaprimanje gostiju u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata, iste uvjete i mogućnosti treba dati i caffe barovima, uz sveukupno pridržavanje epidemioloških mjera. Uvjereni smo da i vlasnici caffe barova mogu prilagoditi zatvorene dijelove svojih ugostiteljskih objekata epidemiološkim mjerama u zaštiti očuvanja zdravlja. Stoga, molimo Nacionalni stožer da još jednom razmisli o najavljenim mjerama i dopusti ravnopravan rad svim ugostiteljskim objektima", istaknuo je Smolić.

Osim horizontalnog otvaranja, što smatraju ključem ravnopravnosti i jednakosti unutar iste struke, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a ističe važnost i nužnost nastavka provođenja svih mjera za očuvanje radnih mjesta i nadoknade fiksnih troškova svim ugostiteljima dok god traju ograničenja koja onemogućuju normalan rad te stvaraju pad prihoda.

Također, za što brži oporavak i opstojnost ugostiteljstva, Ceh traži smanjenje stope PDV-a od 13 posto na kavu, tople napitke, vino i pivo te ukidanje poreza na potrošnju, zaključuje se u priopćenju.