partnerstvo

Udruge Glas poduzetnika i ZRIN potpisale suradnju, zalažu se za ova četiri postulata

26.08.2022 u 08:27

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika (UGP) i Znanstveno-razvojna inicijativa – ZRIN, čiji je predsjednik Damir Vanđelić, u četvrtak su potpisali sporazum o partnerskoj suradnji

U sporazumu o suradnji, koji su potpisali Damir Vanđelić i predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas, između ostalog stoji da će se dvije međusobno obavještavati o svim važnim inicijativama, događajima i akcijama, međusobno se podržavati u zahtjevima koje upućuju nadležnim tijelima ako oni odražavaju njihove temeljne vrijednosti i načela djelovanja, te da će zajednički kreirati inicijative, akcije i događaje od zajedničkog značaja, kao i zajednički se prijavljivati na projekte financirane iz sredstava EU-a.

Kako je istaknuto u zajedničkom priopćenju, ove dvije udruge dijele iste ciljeve i viziju Hrvatske 2.0, kako bi potaknule sinergijski učinak i provele istinske promjene u društvu. Udruge kroz svoje djelovanje podupiru i zalažu se za četiri postulata – više rada, digitalizaciju, manje poreza i više pravde. Prvi navedeni postulat podrazumijeva da država ne smije poreznom, zakonodavnom i drugim politikama poticati manje rada, već naprotiv; mora poticati rad, povećanje prometa, povećanje dobiti i povećanje plaća.

Kada je riječ o digitalizaciji, iz udruga su poručili da država ne može tražiti od poduzetnika i obrtnika dokumente koje je sama izdala. 'Digitalizirajte javnu upravu, počeli ste sada, idite do kraja!' apeliraju. 'Država ne mora dati ništa poduzetnicima, ali mora uzimati manje! Poduzetnici najbolje znaju u što i kako investirati s novcem koji su sami zaradili!' postulat je koji se odnosi manje poreze.

Konceptom 'više pravde' su poručili da se država treba naplaćivati posljednja. 'Zašto tražimo da plaćanje PDV-a državi bude po naplati fakture trajna, a ne privremena mjera? Zato što će u tom slučaju pravosuđe početi funkcionirati, jer će država učiniti sve da bude efikasno kako bi se i sama što prije naplatila! Trebamo efikasno pravosuđe!' stoji u priopćenju.

Glas Poduzetnika je udruga mikro, malih i srednjih poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i svih zaposlenika u privatnom sektoru, broji više od 19.000 članova, a tvrdi da je podržava više od 250.000 građana Hrvatske.

Predsjednik ZRIN-a Damir Vanđelić je nakon potpisivanja ugovora istaknuo da je središnja paradigma te udruge ekonomska paradigma, to jest povećanje standarda života u Hrvatskoj. 'Ključan faktor osnaženja ekonomije i povišenja standarda su upravo poduzetnici i zato nam je ova suradnja važna. Za ostvarenje ekonomske paradigme neophodna je i društvena promjena, a prvenstveno su potrebni pravda, kultura rada i digitalizacija kao alat za povećanje transparentnosti, ali i učinkovitosti državne uprave', izjavio je Vanđelić.