TEŠKO BREME ŠVICARCA

Udruga Franak ne odustaje: Novi prosvjed ispred Vlade u petak

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 29.06.2015 11:51
  • Objavljeno 29.06.2015 u 11:42
Udruga Franak

Udruga Franak

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Udruga Franak će u petak 3. srpnja s okupljenim prosvjednicima na Markovom trgu iskazati nezadovoljstvo zbog pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u švicarskim francima koji traje već gotovo pola godine, priopćeno je u ponedjeljak iz Udruge Franak

Posebno nezadovoljstvo iskazuju prema državnim institucijama koje bi, kažu, trebale štititi interes građana, a ne moćnika: 'Ministar financija Boris Lalovac već se pola godine vrti ukrug i neuvjerljivo podržava dužnike u švicarskim francima, a nedavno je i izjavio kako neće imati milosti za bankare. Čije interese Lalovac zapravo štiti?' zanima predstavnike Udruge Franak koji su ogorčeni nakon što su saznali za hitan i tajni dogovor između ministarstva financija i bankara o izmjenama zakona.

Na web-stranici Hrvatskog sabora nalazi se prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim odnosima s konačnim prijedlogom zakona po hitnom postupku. Izmjena koja se nalazi u prijedlogu koji su sugerirale Hrvatska udruge banaka i Privredna banka Zagreb, a svoju potporu dao je i Lalovac. Udruga Franak poslala je svoj prijedlog izmjena još 15. svibnja, a sve do današnjeg dana nije zaprimila povratnu informaciju. 'Čije interese ministri Lalovac i Miljenić štite ako Udruga Franak nije dobila niti slovo na svoj prijedlog, a prijedlog Hrvatske udruge banaka i PBZ-a, banke koja je u kolektivnom procesu pravomoćno optužena za nezakonito poslovanje na štetu građana, dobiva podršku ministarstva financija i pravosuđa te Hrvatskog sabora?' pitaju se iz Udruge.

Udruga Franak smatra nedopustivim da banke, pravomoćno optužene za nezakonito poslovanje, izmjenjuju zakon prema vlastitim interesima, a upravo su one dovele korisnike kredita u švicarskim francima u situaciju u kojoj više ne mogu plaćati rate kredita u iznosima koje im optužene banke dirigiraju. 'Zašto uopće i mijenjati zakon kada je cijeli bankovni sektor, posebice Hrvatska udruga banaka, iznad zakona u Republici Hrvatskoj? Njihovu štetu snose samo građani, a zakonodavna vlast im otvara nove puteve za njihovo nezakonito poslovanje', smatraju iz Udruge.

Za ministra Lalovca i državne institucije kažu kako se njihov doprinos može prikazati činjenicom da se građani i Udruga Franak moraju samostalno boriti protiv dokazanih nezakonitosti banaka. Mjesta optimizmu nema sve dok svi akteri u ovoj priči ne preuzmu odgovornost. Dodaju kako je apsurdno da oni moraju podizati tužbe i voditi sve pravne bitke u ime onih koji su za to visoko plaćeni.

'Nažalost, mi više nemamo ni minimum povjerenja u naše institucije koje su zakazale na svim mogućim razinama. Sve smo uvjereniji kako je ministar Lalovac samo as u rukavu u SDP-ovoj kampanji za parlamentarne izbore jer nigdje ne vidimo volju da se ovaj problem zaista riješi. Informacija o usvajanju prijedloga Hrvatske udruge banaka i Privredne banke tome ide u prilog', zaključuju iz Udruge Franak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!