OČUVANJE TRADICIJE

U zagrebačkoj Areni otvoren Sajam Eko-Etno

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.10.2009 17:09
  • Objavljeno 14.10.2009 u 17:04
eko etno

eko etno

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Boris Kovacev

Tradicionalni 7. Međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja Eko-Etno Hrvatska-Europa-Tour, na kojem do 18. listopada sudjeluje 665 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH-Republike Srpska te češke Južnomoravske regije, otvoren je danas u zagrebačkoj Areni

Otvarajući sajam ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Petar Čobanković istaknuo je vrijednost takve manifestacije na kojoj se mogu predstaviti svi oni koji se u Hrvatskoj bave očuvanjem tradicije, baštine, poljoprivrednom i ekološkom proizvodnjom.

Naglasio je da će hrvatska Vlada i ubuduće poticati mjere i aktivnosti za stvaranje što boljih uvjeta života na ruralnom prostoru koji zauzima gotovo 90 posto hrvatskoga teritorija. S obzirom da na tom prostoru živi gotovo 50 posto stanovništva Hrvatske kazao je i da je uloga i zadaća vlade učiniti sve da oni i ostanu tamo živjeti i da se ne dogodi depopulacija pojedinih krajeva.

Dodavši da poljoprivreda ne može biti jedina aktivnost na takvim prostorima najavio je da će se kroz mjere ruralnoga razvoja na tim područjima poticati turizam, proizvodnja biomase, bioenergije, i drugoga, što će biti u funkciji ostanka ljudi u tim krajevima.

U ime organizatora sajma tvrtke Hrvatski farmer njezina predsjednica Uprave Diana Katica kazala je da ruralni krajevi zaslužuju najveću pažnju jer se u tim krajevima čuva baština i tradicija.

Tijekom sajma, koji se ove godine prvi put održava samostalno, održavat će se brojne prezentacije, degustacije, glazbeno-zabavni programi, modne revije.

Među izlagačima najviše je onih koji se bave poljoprivrednom i ekološkom proizvodnjom hrane i pića, ali i predstavnika seoskoga turizma, drvnoga obrta, cvjećara, tekstilnih obrtnika i drugi.

Nakon otvaranja sajma ispred zagrebačke Arene upriličena je i primopredaja tri autohtona konja - ždrebadi međimurskoga konja, što je prilog te manifestacije očuvanju hrvatske baštine. Konji će za početak u Ergelu Lipik, dok se u Čakovcu za ne sagradi tvz. Međimurska ergela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi