SINDIKAT U AKCIJI

U tvornici cementa Koromačno traže povišicu, pokrenut postupak mirenja

04.03.2024 u 17:32

Bionic
Reading

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je zajedno sa Sindikatom graditeljstva Hrvatske postupak mirenja zbog kolektivnog radnog spora u tvornici cementa Holcim u Koromačnu, poručivši da su spremni i na radikalnije aktivnosti ako se ne postigne dogovor.

Traže povećanje plaća jer su financijski rezultati kompanije, ostvareni u prošloj godini čak za 47 posto bolji nego 2022. godini dok se u ovoj godini očekuje 15 posto bolji rezultat u odnosu na 2023.

Očekivali su stoga da će pregovori za povećanje plaća biti mnogo lakši nego prošle godine kada je dogovoreno povećanje plaće od 12,5 posto. No, početna ponuda poslodavca, kažu, više je nego ponižavajuća, a riječ je o 2,5 posto te povećanju neoporezivih iznosa u skladu s Pravilnikom o porezu na dohodak.

U sindikatu kažu da su pregovori teški jer kompanija već dulje vrijeme traži da se plaće radnika povećavaju isključivo za procijenjenu inflaciju, što oni odbijaju.

"Činjenica je da smo odustali od mnogih zahtjeva, od povećanje otpremnine za odlazak u mirovinu, povećanja dodataka za rad nedjeljom, praznikom, noću i u smjenama, pa čak i odgodili 10 posto povećanja do 1. srpnja. Došli smo do točke kada više ne možemo popuštati", poručili su sindikati.

Sramotnim su ocijenili da plaće u Hrvatskoj u posljednjih pet godina rastu daleko brže u odnosu na plaće u Holcimu čiju su rezultati sve bolji.

Napominju da su se u Holcimu uvijek zapošljavali najkvalitetniji radnici jer je ponuda za zaposlenje bila znatno veća od potražnje, a danas tvrtka traži radnike.

"To je sramotno i takav nepravedan odnos prema radnicima ove kompanije želimo ispraviti", zaključila je predsjednica sindikata Maria Cvitić.

Zbog nepostignutog dogovora oko povećanja plaća i sklapanja novog Kolektivnog ugovora, pokrenut je postupak mirenja u tvornici cementa Holcim u Koromačnu, izvijestio je u ponedjeljak Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.