NAGLASAK NA KULTURI

U subotu počinje Advent u Zagrebu, pogledajte što je sve u programu

24.11.2020 u 14:26

Bionic
Reading

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) prigodnim programima, s naglaskom na kulturu i pod motom "..osjetite svjetlost" i ove godine u suradnji s partnerima organizira Advent u Zagrebu, koji će se od 28. studenoga do 1. siječnja održavati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, najavio je TZGZ u utorak

Kao i dosadašnjih godina, Advent počinje u subotu, 28. studenog, tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće, a do 1. siječnja u planu je održavanje devet glazbenih festivala s 95 koncerata na kojima će nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i drugi vrhunski i mladi hrvatski glazbenici.

U program Adventa uključeni su i HNK Zagreb te KD Vatroslav Lisinski, kao i pojedini zagrebački muzeji. Kao i prijašnjih godina TZGZ surađuje s Croatia Airlinesom, Turkish Airlinesom i HŽ Putničkim prijevozom, osiguravši posebne cijene karata za posjet zagrebačkom Adventu.

Napominjući kako se svake godine trude Advent oplemeniti novitetima, direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld ističe da po tome ni ova, po svemu izvanredna godina neće biti iznimka, te da će nastojati očuvati duh najboljeg božićnog sajma u Europi.

"Novost je projekt Svjetlost Adventa u sklopu kojeg s deset institucija na Gornjem gradu iniciramo ukrašavanje njihovih prozora u blagdanskom duhu, a pozivamo stanare i sve ostale da postanu dio te inicijative. Time želimo pokrenuti toplu priču, donijeti pozitivne emocije, kreirati osjećaj zajedništva i potaknuti i građane da se uključe i daju doprinos Adventu. Drugi novitet su Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020., a pripremili smo i interaktivnu izložbu proširene stvarnosti Virtualni božićni prozori, koja božićni ugođaj donosi uz animirane motive ovogodišnjeg Adventa i bit će postavljena na 20 lokacija u gradu, u parkovima, na trgovima i velikim otvorenim prostorima", izdvojila je Bienenfeld.

TZGZ će s partnerima prigodno urediti i tri lokacije u Donjem gradu - Trg kralja Tomislava, park Zrinjevac i Trg Republike Hrvatske, zatim četiri lokacije na Gornjem gradu - plato Gradec, park Bele IV. te Strossmayerovo šetalište istok i zapad, a s Podružnicom Zrinjevac ukrasit će i adventski vijenac oko Manduševca te božićne borove na Trgu sv. Marka i Trgu bana Jelačića.

"Pozivamo sve da odgovorno uživaju u Adventu, u skladu sa svim mjerama i preporukama nadležnih tijela, a za one koji ne mogu biti s nama osigurali smo online prijenose na društvenim mrežama. Novosti, servisne informacije, kao i detalji pojedinih programa dostupni su na internet stranicama Adventa u Zagrebu, gdje se može vidjeti i ponuda zagrebačkih hotela s blagdanskim pogodnostima", poručuju iz TZGZ-a.