DRAMA U HOTELIMA NOVI

U strahu od Hypa, radnici uz Orešara

Bruno Orešar

Bruno Orešar

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Iako je već drugu tvrtku odveo u stečaj, radnici Hotela Novih i dalje su uz vlasnika Brunu Orešara, prozivajući gradonačelnika Olega Butkovića i Hypo banku, najvećeg vjerovnika, koji će odlučivati o daljnjoj sudbini ovog posrnulog turističkog projekta.

Imovina već raspodijeljena

Zanimljivo da Hypo već ima hipoteke nad svim nekretninama koje se vode na tvrtku Hoteli Novi, radnici su prebačeni u tvrtku Novi Resort, a doznajemo da čak ni dio namještaja ne ulazi u stečajnu masu jer je u vlasništvu treće tvrtke.

Peticija radnika ministru turizma i premijerki nije bila od koristi, u ponedjeljak je turistička zajednica, iako nije najveći vjerovnik, pokrenula stečaj prezaduženih Hotela Novi, pa dvjestotinjak radnika koji su prebačeni u tvrtku Novi Resort sada strahuje što će biti s njihovim radnim mjestima i zaostalim plaćama.

Maria Eterović, voditeljica prodaje apartmana, za propast tvrtke optužuje gradonačelnika Olega Butkovića, koji je i šef turističke zajednice, tvrdi da ih gura u stečaj i pogoduje Hypo banci zbog duga koji njegovi roditelji imaju prema tvrtki Hoteli Novi, a koji je nastao unajmljivanjem ugostiteljskih objekata.

Za Hypo banku, koja je u projekt uložila oko 80 milijuna eura, Eterović kaže da zapravo želi otimati najljepše dijelove Hrvatske. Odlazak tvrtke u stečaj ocjenjuje kao 'tipično neprijateljsko preuzimanje Hypo banke, jer su angažirali kao upravitelja hotela tvrtku Falkensteiner koji je namjerno loše radila'.

Poslovni plan turističkog resorta, komentira Eterović, imao je smisla samo uz prodaju apartmana, za koju je ona bila zadužena, a koju je Hypo opstruirao. Kako? Tvrdi da se nisu pridržavali dogovora koji je predviđao da kod prodaje apartmana (po sale&lease back principu) banka briše hipotekarni teret kada kupac uplati cijeli iznos. Posljedice su, kaže Etrović, da imaju kupca koji je plativši tri apartmana dobio i teret od 30-40 milijuna eura na svakome od njih.

A bez obzira na to što ih je preselio u drugu tvrtku, duguje im plaće i osigurao im je odlazak u stečaj, za Brunu Orešara, zaposlenici u Hotelima Novi imaju samo riječi hvale. Etereović kaže da je Orešara pogodila recesija, da je žrtva Hypo banke i medija te da su radnici stali uz njega jer, iako dužan, poštuje dogovorenu dinamiku plaćanja zaostalih plaća.

'Ljudi su u panici, ne znaju hoće li moći raditi i hoćemo li uspjeti završiti sezonu. Što će biti s turistima koji su uplatili aranžmane? Naša uprava bori se da se hotel ne zatvori. Uz Orešara smo stali jer je ispunio sve što nam je obećao. Više vjerujem Orešaru nego Hypo banci', kaže Eterović.

Na jučer održanom prvom ročištu za stečaj Hotela Novih, imovina je procijenjena na 115 milijuna kuna i pobrojani su najveći vjerovnici: Hypo banka iz Klagenfurta, Ministarstvo financija, tvrtka Lir i Croatia osiguranje. Trgovački sud u Rijeci bavit će se slučajem Orešarovog hotelskog naselja i u prosincu. Tada je zakazano prvo ročište u slučaju investitori protiv kreditora, u kojem suvlasnici hotela Orešar i njegov partner Gordan Širola traže odštetu od Hypo banke 130 milijuna eura jer im je, kako tvrde, prestankom kreditiranja urušila projekt.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi