INTERNETSKI DIV

U Splitu eBay zapošljava 200 programera

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

eBay, četvrta po veličini svjetska internetska kompanija, planira u Splitu zaposliti od 60 do čak 200 programera, doznaje Poslovni dnevnik.

Time bi u Splitu nastala jedna od najvećih softverskih tvrtki u Hrvatskoj. Usporedbe radi, tek dvije kompanije u Hrvatskoj zapošljavaju više od 200 programera: to su IN2 grupa i Ericsson Nikola Tesla, i obje su, kao i većina domaće IT industrije, smještene u Zagrebu.

Internetski div eBay na hrvatsko je tržište došao preko američkog "start-upa" Where koji je u travnju preuzeo za 135 milijuna dolara. Where, koji je u Splitu početkom ove godine otvorio svoju podružnicu i zaposlio 15-ak programera na softverskom razvoju, prema planu novog vlasnika povećat će broj zaposlenih za četiri do pet puta. Jedino zasad nije poznato hoće li povećanje biti proporcionalno u Splitu i SAD-u jer kompanija većinu od ukupno 120 radnika ima na plaći u SAD-u ili će se u Hrvatskoj zaposliti i više od očekivanih 60 programera, piše Poslovni dnevnik.

Bruno Batarelo, voditelj poslova tvrtke Where za Hrvatsku, kaže da, dok čekaju konačne odluke novog vlasnika, nastavljaju sa zapošljavanjima pa će do 1. rujna u Splitu imati 18 stalno zaposlenih programera. 'Trenutačno smo u fazi usklađivanja i zato imamo kontakte i s eBayom za Europu kako bismo se integrirali u njihovo poslovanje. No Where će prema informacijama koje zasad imamo ostati samostalan poslovni subjekt', kaže Batarelo.

Dodaje da je eBay kupio Where kako bi podupro razvoj PayPala. Where se, naime, bavi geolokacijskim uslugama i tu je svojevrstan konkurent Google Mapsu, dok se PayPal bavi plaćanjima preko interneta. I eBay i PayPal svoje usluge već nude hrvatskim građanima i tvrtkama, a hoće li to značiti da će i eBay poput Googlea u Hrvatskoj otvoriti svoj ured i krenuti s intenzivnijim prodajnim aktivnostima zasad nije poznato. "Ono što mi sa strane Wherea znamo jest da smo prije radili razvoj i da nas eBay želi upravo stoga kako bi nastavio s razvojem jer smo se u tome dokazali", naglašava Batarelo. Ističe da su im eBay i PayPal znatno povećali ugled u programerskoj zajednici te da im se zbog toga sada na oglase za posao javljaju programeri iz cijele Hrvatske. Kaže da je čak jedan programer odlučio s obitelji preseliti iz Istre u Split kako bi mogao raditi za njih.

'Uvjet je da dolazite na posao u Splitu u naš svojevrsni kampus. Mnogo je razloga za to, ali mislim da nikome neće biti teško jer su uvjeti i atmosfera dobri, a imamo i kvalitetan i velik prostor. Nedavno smo ga utrostručili na 306 kvadrata', navodi Batarelo.

Kako pojašnjava Batarelo, Where u Splitu programerima uz plaću nudi hladnjak na radnom mjestu, subvencije za telefon, internet i mobitel. Doznajemo da su prije nego je kompaniju preuzeo eBay, programeri imali mogućnost dobiti i dionice tvrtke s obzirom na to da je u to vrijeme Where još bio u "start-up" fazi razvoja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi