IZGLEDNO ZATVARANJE POGONA

U sisačkoj željezari krenulo zbrinjavanje radnika

19.10.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Novi direktor CMC-a Sisak Joachim Knospe sastao se danas s predstavnicima sindikata u sisačkoj željezari koje je obavijestio da je uprava donijela odluku i da odmah kreće provedba programa zbrinjavanja 1070 radnika CMC-a Sisak

Prema tom programu, kako se doznaje, radnici će primati plaću dok rade te za vrijeme otkaznog roka, a utvrđena je i otpremnina od 3000 kuna po godini staža u željezari.

Otkazni će rok, ovisno o radnom stažu, trajati od jednog do četiri mjeseca, a u tom će razdoblju radnici dobivati plaću iako neće svi biti obvezni dolaziti na radno mjesto.

Otkazi će se dijeliti parcijalno, kako koji pogon bude zatvarao proizvodnju, a prvi bi, kako se doznaje, mogli uslijediti već krajem ovog mjeseca

Prema najavama, otpremnine će radnicima biti isplaćene do kraja godine, do kada bi zaposlenici trebali izvršavati svoje obveze prema naručiteljima.

CMC Sisak će raditi dok ne ispuni sve preuzete narudžbe, do kraja godine proizvodnja bi trebala bila u cijelosti završena i svi bi radnici bili pod otkaznim rokom, prenijeto je sindikalcima.

Američki CMC je 2007. godine preuzeo sisačku željezaru, a 7. listopada ove godine objavio da je odlučio izaći iz željezare, bilo prodajom bilo zatvaranjem tvornice, što dovodi u pitanje 1.130 radnih mjesta

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač se prošli tjedna u Zagrebu sastao s predstavnicima američke kompanije i nakon toga izjavio da CMC definitivno izlazi iz CMC-a Sisak te da će se nastaviti intenzivna suradnja s ciljem pronalaska novog partnera.

Kako se doznaje od sindikalista u CMC-u Sisak, na današnjem sastanku nisu čuli nikakve nove informacije o mogućem novom vlasniku.