PRESUŠILA PRIČUVA

U šest mjeseci Vlada potrošila 90 posto proračunske zalihe

26.07.2012 u 12:32

Bionic
Reading

U samo šest mjeseci Vlada Zorana Milanovića potrošila je gotovo 90 posto sredstava proračunske zalihe, čak 104,4 milijuna kuna od 118,5 milijuna kuna koliko je planirano za cijelu 2012. Do kraja godine tako im je s ove proračunske stavke, prvenstveno namijenjene za otklanjanje posljedica od elementarnih nepogoda, na raspolaganju ostalo samo 14 milijuna kuna. Kako stvari stoje, dobar dio ušteda koje će vlada ostvariti rezanjem prava prosvjetara, potrošit će na drugoj strani probijanjem budžeta za proračunsku pričuvu

Na današnjoj sjednici Vlade je i izvješće o utrošku sredstava proračunske zalihe, u lipnju su posegnuli za 12,7 milijuna kuna, a najveći dio tog iznosa - 10,8 milijuna kuna odnosi se na troškove sudskih presuda i ovrha. Kao nepredviđeni trošak i ova Vlada tretira financiranje Srpskog narodnog vijeća (SNV) kojem je u lipnju isplaćeno 1,9 milijuna kuna. Ista svota od 1,9 milijuna kuna isplaćena je SNV-u i u travnju, mjesecu u kojem se najviše zagrabilo u proračunsku pričuvu.

Ovako se trošilo iz zalihe kroz godinu: u siječnju se posegnulo za 36,7 milijuna kuna, u veljači za 2,4 milijuna kuna, u ožujku za 11,7 milijuna kuna, u travnju za 39,9 milijuna kuna, u svibnju za oko 0,8 milijuna kuna i u lipnju je potrošeno 12,7 milijuna kuna

Dosadašnji troškovi otkrivaju da su najstrašnije elementarne nepogode za državu sudske odluke, ovrhe i otpremnine – na koje je otišlo gotovo 70 posto troškova dosadašnje potrošnje iz proračunske pričuve. U šest mjeseci za tu je svrhu isplaćeno oko 70,5 milijuna kuna. Drugi po veličini trošak odnosi se na održavanja referenduma za EU, Državnom istražnom povjerenstvu (DIP) isplaćeno je kroz proračunske pričuve 27,2 milijuna kuna (za plaćanje naknada za rad povjerenstvima) i još je oko pola milijuna kuna otišlo Ministarstvu uprave za informatičke usluge vezane uz provedbu referenduma. Općini Lapac isplaćeno je u travnju oko pola milijuna kuna za plaćanje struje bosanskom HEP-u. Ministarstvu vanjskih poslova također u travnju, uplaćeno je milijun i pol kuna za početak rada Arbitražnog suda.

Krajem svibnja, MVP-u je odobreno 8,2 milijuna kuna na teret pričuve za troškove odvjetničkih i pravnih usluga, koji će se protegnuti kroz cijelu godinu. Tome treba pribrojiti da je za clean-start rezervirano 3,9 milijuna kuna iz pričuve, kako bi mogli biti isplaćeni konzultanti koji će tek na jesen, dakle deset mjeseci nakon što je Milanovićeva ekipa preuzela vlast, pročešljati državne financije. Iako su Hrvatsku u ovoj godini pogodile i stvarne elementarne nepogode, proljetos tuča koja je nanijela ogromnu štetu voćarima, zanimljivo da do sada nije ništa uplaćeno u tu svrhu iz proračunske zalihe. Kako stvari stoje, dobar dio ušteda koje će vlada ostvariti rezanjem prava prosvjetara, potrošit će na drugoj strani probijanjem budžeta za proračunsku pričuvu.