PORUKE IZ SLAVONIJE

'U redu je da uvozimo banane, ali ne i slamu'

19.03.2013 u 15:17

Bionic
Reading

Sve je spremno za početak proljetne sjetve na 104 tisuće hektara oranica od Orahovice do Pitomače. Kombinati u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorili su s kooperantima proizvodnju ratarskih kultura i osigurali repromaterijal, zaključeno je u ponedjeljak na sjednici strukovne grupe agrara HGK za tu županiju. Za neke kulture uprave kombinata već su odredile okvirne otkupne cijene sirovina, a PP Orahovica i Jan Spider najavljuju širenje pogona

Ivan Tot iz virovitičke šećerane Viro ove godine očekuje vrlo dobru financijsku godinu za uzgajivače šećerne repe. Šećerana je ugovorila sjetvu na 9.000 hektara površina, koje treba zasijati do najkasnije 6. travnja. 'Uz standardan prinos šećerne repe i državne poticaje poljoprivrednici mogu očekivati zaradu od tisuću eura po hektaru', ocjenio je Tot.

Marijan Hažanek iz Hrvatskih duhana upozorio je da ta tvrtka prekida suradnju s poljoprivrednicima za koje je policija utvrdila da su švercali duhan. 'Prema zakonu i ugovorima duhan proizveden na ugovorenim površinama pripada tvrtki, ali prema podacima policije neki od njih prisvojili su dio prinosa. S njima više nećemo raditi', upozorio je Hažanek.

Zato, a i zbog lanjske suše, površine pod duhanom za taj kombinat ove godine bit će oko 15 posto manje nego lani. Osim toga cijene sušenja duhana porasle su zbog skoka cijene plina za 33 posto i struje za 20 posto te osiguranja, što je ogorčilo poljoprivrednike. Hrvatski duhani zato pregovaraju s kooperantima da sušare prenamijene za iskorištavanje energije biomase i poboljšaju izolaciju pri čemu mogu očekivati uštede u troškovima energije i do 40 posto.

Pitomački kraj osobito je uspješan u proizvodnji ljekovitog bilja. Tvrtka DAM iz Lozana obilježila je u ponedjeljak 15 godina od osnivanja, a u tom razdoblju izrasli su u najvećeg domaćeg proizvođača kamilice s preko 400 hektara pod tom kulturom. Marijan Mareković, vlasnik DAM-a, kazao je da 95 posto kamilice tvrtka izvozi na inozemno tržište.

Vanjskotrgovinska bilanca još je negativna, naglasio je Milan Vanđura, tajnik HGK Virovitičko-podravske županije. 'U redu je kada uvozimo banane, ali ne i uvoz slame', rekao je Vanđura.

Jan Spider iz Pitomače s proizvodnje ljekovitog bilja širi se na uljarstvo ulaganjem u proizvodnju ulja od tikve, koju već proizvode na 100 hektara. Pored standardnog ljekovitog bilja, kamilice, matičnjaka, bijelog i crnog sljeza, Jan Spider ima i najveći kompleks mente u Hrvatskoj na sedam hektara.

Nova ulaganja najavljuje i Dušan Alebić iz PP Orahovica, tvrtke koju je nedavno preuzela zagrebačka M San grupa. Alebić kaže da uprava namjerava širenje sadašnje površine ribnjaka na 5.000 hektara ribnjačarskih površina te gradnju tvornice za preradu te ribe u Čačincima pored Slatine. Šarani s tih ribnjaka, vina sorte silvanac zeleni i lješnjak odnedavno nose znak HGK Izvorno hrvatsko.

Vanđura je rekao da županijska HGK nastoji što više proizvođača i tvrtki povesti na domaće i međunarodne sajmove radi što bolje promocije ovakvih proizvoda i sklapanja novih poslova.

Na sjednici je zaključeno da je jesenska sjetva obavljena u optimalnim agrotehničkim uvjetima pa su ozimi usjevi u dobrom vegetativnom stanju. Očekuje se da će proljetna sjetva biti obavljena na prošlogodišnjoj razini kod kukuruza, soje i suncokreta, dok će neznatno biti smanjene površine pod šećernom repom, a ugovorene su i nešto manje površine pod duhanom.