VLASNIČKE ROŠADE

U protekloj godini zaredala su preuzimanja, ali jedno će ostati zabilježeno u povijesti

27.12.2018 u 19:02

Bionic
Reading

U godini na izmaku na hrvatskoj poslovnoj sceni dogodile su se brojne vlasničke rošade. Pobrojali smo najznačajna preuzimanja u kojima su sudjelovale velike domaće kompanije, uključujući i jedno povijesno u kojem su cirkulirali samo dugovi

Najveće prošlogodišnje preuzimanje i ujedno najveća korporativna vlasnička transformacija u hrvatskoj povijesti odigrala se bez sudjelovanja svježeg kapitala. Postizanjem nagodbe, uz asistenciju izvanredne uprave i otpis više od 50 posto potraživanja, vjerovnici Agrokora preuzeli su kontrolu nad najvećom hrvatskom kompanijom, potpuno istiskujući iz vlasničke strukture Ivicu Todorića.

Pretvaranjem potraživanja u vlasničke udjele najveći pojedinačni vlasnici postale su ruske banke Sberbank i VTB koje zajedno drže 46,7 posto vlasništva, a slijede 'imatelji obveznica' predvođeni kontroverznim fondom Knighthead s 24,9 posto udjela u novom Agrokoru. Manjinski dioničari postali su i brojni dobavljači kojima je Todorić ostao dužan.

Kada je riječ o preuzimanjima u kojem se vrtjela gotovina, najviše ih je bilo u turističkom i industrijskom sektoru. Većina transakcija realizirana je izvan burze pa u pravilu nismo doznali cijenu preuzimanja.

Najveću akviziciju u turizmu realizirao je rovinjski Adris preuzimanjem zagrebačkog HUP-a od hrvatskog poslovnog veterana Anđelka Leke. Za većinski udjel od 58,6 posto dionica Adris je Leki platio 105,2 milijuna eura. U javnoj ponudi Adris je od ostalih dioničara otkupio još 152.745 dionica povećavši vlasnički udjel na 93,9 posto, a ukupna cijena preuzimanja popela se na 187 milijuna eura.

  • +3
Anđelko Leko prodao je svoje hotelsko carstvo Adris Grupi Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HUP-Zagreb u svom portfelju ima neke od najvećih hrvatskih hotela poput Sheratona i Westina, kao i nekoliko novih hotela na dubrovačkoj rivijeri. Nedugo nakon prodaje hotelskog carstva kojim je upravljao više od 30 godina samozatajni poduzetnik Anđelko Leko preminuo je u 85. godini.

Valamar Riviera, tradicionalno najaktivniji preuzimatelj u turističkom sektoru, ove je godine realizirao nekoliko manjih akvizicija. U proljeće je s AZ mirovinskim fondovima od države kupio većinski udjel u Hotelima Makarska za 127 milijuna kuna.

Nakon toga realizirao je prvu akviziciju izvan Hrvatske, kupnjom hotela Petersbühel u Obertauernu u Austriji. Hotel kategorije četiri zvjezdice ima 80 smještajnih jedinica i nalazi se u centru ovog poznatog austrijskog skijališnog mjesta. Austrijski hotel postao je 16. objekt u sklopu brenda Valamar Hotels & Resorts te je krajem listopada preimenovan u Valamar Obertauern Hotel.

Konsolidacija bankarskog sektora nastavljena je kupnjom posrnule Jadranske banke od strane Hrvatske poštanske banke. Nakon saniranja 560 milijuna kuna dugova na teret dioničara i vjerovnika banke, HPB je za 100-postotni udjel u Jadranskoj banci Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) platio 12 milijuna kuna i obvezao se provesti dokapitalizaciju u iznosu od 110 milijuna kuna.

Ovom akvizicijom HPB je pojačao prisutnost na prosperitetnom tržištu Dalmacije i učvrstio šestu poziciju na hrvatskom bankarskom tržištu.

Protekle godine dovršeno je OTP-ovo preuzimanje Splitske banke realizirano 2017. godine. Spajanjem OTP banke i Splitske banke nastala je četvrta najveća banka u Hrvatskoj s imovinom od 45,2 milijarde kuna.

Najaktivniji strani ulagač lani je bio Polish Enterprise Fund VII, koji je kupio većinske udjele u Pan-Peku i trgovačkom lancu Studenac. Enterprise Investors je jedan od vodećih investicijskih fondova rizičnog kapitala s privatnom ponudom u središnjoj i istočnoj Europi, koji je u proteklih nekoliko godina u Jadransku regiju, gdje poseban fokus imaju na Hrvatsku, uložio više od 150 milijuna eura.

Spašavanje kutinske Petrokemije glavna je akvizicija u industrijskom sektoru, ujedno i najveća ovogodišnja privatizacija. Nakon što je država svoja potraživanja pretvorila u kapital, Ina i PPD su putem društva posebne namjene Terra mineralna gnojiva dokapitalizirali Petrokemiju s 300 milijuna kuna i tako stekli većinski udjel u vlasništvu Također, obvezali su se uložiti najmanje 600 milijuna kuna u modernizaciju kutinske tvornicu gnojiva u narednih deset godina.

  • +16
Nakon tri kruga sanacije Petrokemija je konačno prešla u privatno vlasništvo Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

U sjeni medijski eksponiranog preuzimanja Petrokemije, Ina je realizirala puno važniju akviziciju u energetskom biznisu. Riječ je otkupu tvrtke ENI Croatia BV od talijanskog energetskog giganta ENI-ja koja je u vlasništvu imala 50-postotni udjel u zajedničkoj kompaniji INAgip, čime je Ina postala jedini koncesionar na plinskim poljima u Sjevernom Jadranu.

Suradnju s Enijem Ina je uspostavila 1996. godine, kada je dobila koncesiju za eksploataciju plina u području sjevernog Jadrana, a tada je sklopljen i ugovor o podjeli proizvodnje.U istražno područje Sjeverni Jadran i Marica do sada je uloženo više od dvije milijarde dolara, a ovom akvizicijom Inina dnevna proizvodnja povećana je za nešto manje od 400 tisuća kubnih metara plina.

  • +10
Solinski AD Plastik nastavio je širenje u inozemstvu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Novi iskorak na inozemnom tržištu napravio je solinski AD Plastik kupnjom tvornice u Mađarskoj. Vodeći hrvatski proizvođač auto dijelova postao je potpuni vlasnik mađarske tvrtke Tisza Automotive, koja proizvodi plastične komponente i ima više od 15 godina iskustva u automobilskoj industriji, a važniji su joj kupci Suzuki, Bentley i Volkswagen. Mađarska kompanija ima više od 400 zaposlenih, a proizvodni pogoni, skladišta i uredi protežu se na 22.400 metara kvadratnih. U 2017. godini ostvarila je poslovne prihode veće od 20 milijuna eura.

U protekloj godini Braća Pivac još malo su se približili preuzimanju Kraša. Nakon uspješne dokapitalizacije u kojoj su zauzeli lavovski dio, njihov vlasnički udjel u najvećem hrvatskom konditoru povećan je na približno 33 posto.

U već dobrano konsolidiranom telekomunikacijskom sektoru jedinu značajniju akviziciju poduzeo je krajem godine Hrvatski Telekom, preuzimanjem brenda evotv za pružanje televizijskih usluga od Hrvatske pošte.