PRVIH PET MJESECI

U Primorsko-goranskoj županiji 30 posto više noćenja nego u isto vrijeme lani

04.06.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Na području Primorsko-goranske županije u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je više od 600 tisuća noćenja, što je za 30 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, podatci su Turističke zajednice Kvarnera

No, to je ujedno na razini 40 posto noćenja ostvarenih u prvih pet mjeseci pretpandemijske i rekordne 2019. godine.

U prvih pet mjeseci ove godine najviše su noćenja na području Primorsko-goranske županije ostvarili domaći gosti, 234 tisuće, a slijede gosti iz Njemačke s više od 26,5 tisuća te iz Slovenije sa 66 tisuća noćenja.

Najposjećenije destinacije su bile otok Krk, Opatijska rivijera i cresko-lošinjski otoci.

Od siječnja do svibnja je najviše noćenja ostvareno u obiteljskom smještaju (216 tisuća), hotelima (157 tisuća) i kampovima (126,5 noćenja).

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov ističe da se ostvaruje stabilan i osjetniji rast noćenja u svibnju, s postupnim smirivanjem epidemiološke situacije te popuštanjem epidemioloških mjera u mnogim europskim zemljama.

Po podatcima koje iznosi, u prvom tjednu svibnja ostvareno je oko 36 tisuća noćenja, a u zadnjem tjednu tog mjeseca čak 120 tisuća.

"Dnevno na Kvarneru posljednjih dana boravi oko 20 tisuća gostiju, a jako nas veseli da su nam se vjerni gosti iz Njemačke vratili u velikom broju i u svibnju drže prvo mjesto po broju ostvarenih noćenja, sa 104 tisuće noćenja, što je udjel od 36 posto svih noćenja", navela je Peršić Živadinov.

Ističe i kako je od početka godine odrađen niz virtualnih prezentacija i predstavljanja, pri čemu su predstavnici touroperatora, agenti ili predstavnici medija potvrdili da gosti žele i imaju potrebu putovati. Zato Turistička zajednica Kvarnera i tijekom lipnja nastavlja s predstavljanjem regije kroz prezentacije i kampanje oglašavanja, naglasila je.

"Zahvaljujući i EU digitalnim covid potvrdama te sve većoj procijepljenosti stanovništa EU, vjerujemo da će se kretanje između država, posebice na razini EU, uvelike olakšati i potaknuti goste na toliko željena putovanja i odmor", rekla je Peršić Živadinov.

Dodaje kako se u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i domom zdravlja nastavlja organizirati lokacije za testiranje na covid-19, uskoro počinju djelovati dodatne turističke ambulante u kojima će se gosti također moći testiraati, a i brojni smještajni objekti - hoteli i kampovi - provode testiranja na covid-19 za svoje goste, i to na licu mjesta. Na taj način se trudimo gostima osigurati bezbrižan i siguran boravak na Kvarneru, rekla je, zaključujući da gosti uvijek traže kvalitetu, uz osjećaj zaštićenosti i sigurnosti u destinaciji, na svim razinama.