MUKE S KREDITIMA

U ponoć se odmrzava švicarac: Koje će banke odmah krenuti s višim tečajem

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 26.01.2016 07:11
  • Objavljeno 26.01.2016 u 07:11
švicarski franak

švicarski franak

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Premda od srijede više ne vrijedi zakonska odredba o zamrzavanju tečaja švicarskog franka za korisnike kredita u 'švicarcima', većina banaka odlučila je zadržati fiksni tečaj do okončanja postupka konverzije

Korisnici kredita u 'švicarcima' koji još čekaju provođenje konverzije ne trebaju se brinuti. Odmrzavanje tečaja švicarskog franka neće ih pogoditi jer su gotovo sve banke u kojima još traje postupak konverzije odlučile zadržati fiksni tečaj od 6,39 kuna za švicarski franak.

Tportal je provjerio kako će se svaka od osam banaka obveznica konverzije postaviti prema odmrzavanju tečaja 'švicarca'. 

Među prvima su Raiffeisen banka, Hypo banka i Sberbank odlučile izaći u susret korisnicima kredita čiji se postupak konverzije oduljio jer su zbog prigovora morale slati nove izračune i mijenjati predložene dodatke ugovoru. Ove tri banke produljile su fiksni tečaj do kraja ožujka, do kada bi trebale okončati konverziju.

Orešković: Tečaj franka ostat će zamrznut

U jučerašnjem razgovoru za HTV i Novu TV premijer Tihomir Orešković je poručio kako se građani zaduženi u švicarskom franku ne trebaju bojati te kako će fiksirani tečaj ostati na snazi. Najavio je kako će o problemu sa 'švicarcima' razgovarati s ministrom financija Zdravkom Marićem i guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem te da će sagledati i pravosudne aspekte i donijeti nabolje rješenje.

Zamrznuti tečaj zadržavaju i Erste banka te Splitska banka, i to bez ograničenja, odnosno dok ne završe s procesom konverzije.

U OTP banci i Privrednoj banci Zagreb ne vide problem s odmrzavanjem tečaja jer je kod njih konverzija već pri kraju. Tako je u PBZ-u, koji prednjači u brzini konverzije, dodatke ugovoru već potpisalo više od 80 posto klijenata, a očekuju da će do kraja siječnja to učiniti i ostali.

Za razliku od navedenih sedam banaka, Zagrebačka banka ne namjerava izlaziti u susret klijentima. U Zabi će se strogo držati zakona pa klijenti koji nisu okončali konverziju nakon 27. siječnja mogu očekivati povećane kreditne rate za desetak posto.

U odgovoru na naš upit iz Zabe navode 'da dovršetak formalnog ugovaranja ovisi i o aktivnosti samih klijenata te da će se svaka eventualna preplata, evidentirana nakon 30. rujna 2015., pa tako i ona koja eventualno nastane u otplati nakon prestanka primjene propisanog tečaja za CHF, potrošačima biti vraćena već s prvim anuitetom nakon formalnog ugovaranja konverzije'.

Podsjetimo, prošle godine u siječnju došlo je do snažnog rasta vrijednosti švicarskog franka pa je Vlada odlučila zamrznuti tečaj na razini od 6,39 kuna na rok od jedne godine. U međuvremenu su donesene zakonske odredbe koje reguliraju konverziju kredita u 'švicarcima' u eurske kredite.   

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!