konferencija hakoma

U ponedjeljak počinje 5G dan: O prednostima nove tehnologije govorit će gospodarstvenici i predstavnici start-up scene

16.09.2019 u 15:34

Bionic
Reading

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) po drugi put organizira '5G dan'. Cilj konferencije je istaknuti prednosti uvođenja nove 5G tehnologije koja donosi cijeli novi niz primjena u različitim područjima kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, industrijska proizvodnja i drugo. HAKOM želi ovom konferencijom približiti mogućnosti nove tehnologije kako krajnjim korisnicima, tako i gospodarstvu. Također, važno je prepoznati i potrebe svih kategorija korisnika, kako bi se kroz gradnju mreže i razvoj aplikacija tim potrebama udovoljilo na najbolji mogući način.

Konferencija će se održati u ponedjeljak, 23. rujna 2019. u Kristalnoj dvorani hotela Westin, Kršnjavoga 1, Zagreb.

Na '5G danu' će sudjelovati predstavnici hrvatskog gospodarstva i start-up zajednice koji u svojem poslovanju koriste mreže i tehnologije koje su bliske 5G tehnologiji, proizvođači opreme te predstavnici relevantnih državnih institucija i lokalne samouprave. Naglasak neće biti toliko na tehničkim mogućnostima 5G-a, koliko na njegovoj primjeni te je ideja iskoristiti razvoj tehnologije kao poticaj za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske.

'Pred nama je vrijeme u kojem će sveobuhvatna bežična povezivost, koju će omogućiti nove optičke i 5G mreže, potaknuti ne samo razvoj “Interneta stvari” nego i “Interneta svega”, uključujući razvoj Industrije 4.0 i dostupnost umjetne inteligencije svakom korisniku. Države koje će pratiti ovaj razvoj imat će brži gospodarski razvoj i veći rast. Stoga HAKOM okupljanjem na jednom mjestu svih čimbenika koji su predvodnici tog rasta želi dati svoj doprinos dijalogu o kreaciji budućnosti koja je odmah iza ugla.', izjavio je u najavi skupa Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

Prezentacije će održati predstavnici: Spectre, CircuitMess-a, Orqa, Rimac Automobila, Osatina grupe, VGV Firefighters-a, Fakulteta elektrotehnike i računalstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Tomislav Lugarić iz Rimac Automobila, najavljujući svoje predavanje '100 inženjera u Vašem autu', ovom prilikom je izjavio: 'Pri pomisli na team inženjera koji nadzire i u hodu podešava svako vozilo na cesti, svatko će odmah pomisliti na tehničke teamove Formule 1. U Rimac automobilima, ovakav sustav prati sva naša vozila na svakom njihovom kilometru, i omogućuje našim inženjerima rad na vozilu koje je stotinama kilometara udaljeno.'