SEMINAR ZA MLADE

U Osijeku uče o EU financiranju projekata

  • Autor: Kruno Kartuš
  • Zadnja izmjena 11.01.2010 16:17
  • Objavljeno 11.01.2010 u 16:07
bdp -euro

bdp -euro

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Mladi aktivisti civilnog društva iz devet evropskih zemalja od danas do 18. siječnja u Osijeku će na neformalan način učiti o pripremi i vođenju projekata mladih kako bi se pripremili za dobivanje sredstava iz fondova Europske unije. Na poziv Centra za neformalnu edukaciju (CNC) u radu osječkog seminara sudjeluje 36 članova 18 organizacija iz Rumunjske, Srbije, Turske, Italije, Latvije, Portugala, Kosova, Makedonije i Hrvatske

Od predsjednice CNC-a Danijele Lovrić saznajemo da će mladi imati priliku naučiti kako svoju projektnu ideju predstaviti svima koji bi mogli postaviti neugodna ili nejasna pitanja, od roditelja do novinara. Naslov današnje glavne radionice je 'Nemoguća misija' u kojoj se sudionici podijele u pet grupa i u sat vremena moraju napisati vlastiti projekt, ali bez prethodne pripreme.

'Naravno da je to nemoguće, ali u sat vremena oni će se morati međusobno savjetovati i razviti osnovnu ideju i što jasnije je uobličiti. Do izražaja će doći sposobnost multikulturalnog mišljenja o prekograničnim inicijativima jer članovi jedne grupe iz različitih su zemalja', govori o načinu rada Lovrić, koja je inače i trenerica za rad s mladima.

Za skup se zainteresirala i Amerikanka Ellen Franck koja trenutno promiče ekološku problematiku među mladima na Kosovu. Po dolasku u kosovski grad Peć poslije rata 2003. godine oduševila ju je brojnost mladih i očuvana divlja priroda, tako da ne razmišlja o povratku u Ameriku nego proširuje znanje o Balkanu.

'Utiranje planinarskih puteva u predivnoj prirodi na granicama Kosova, Crne Gore i Albanije bilo mi je prva aktivnost kada sam prije šest godina kao studentica došla raditi na Kosovo. Priroda je izvanredno očuvana, brojne su sve velike europske zvijeri – vuk, ris, divlja mačka i mevjed. UN-ov program za okoliš Kosovo je proglasio međunarodno važnim središtem biološke raznolikosti, ali malo Kosovara zna za to. Radim na podizanju ekološke svijesti, a posebice među mladima. Mladih je tamo zaista mnogo, 70 posto Kosovara su mlađi od 30 godina. U mom gradu koji ima 200 tisuća ljudi, na ulici uglavnom viđam mlade', – iznijela nam je Ellen svoje iskustvo.

Ellen će napisati izvještaj o osječkom seminaru Europskoj izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) koja financira taj projekt.

Danijela Lovrić kaže da su takvi skupovi mladim ljudima dragocjeni jer razmjenjuju znanje, uče strane jezike, putuju u razne Europske zemlje i naučit će razmišljati napredno i poduzetno. Današnji prvi dan završava zabavom u Hotelu Mursa na kojoj će sudionici pokazati suvenire svoje zemlje, karakteristična pića i jela i družiti se uz glazbu svojih zemalja. Otvaranju događanja nazočili su predstavnici Grada Osijeka, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Agencije za mobilnost i programe EU, Vladinog Ureda za udruge i Mreže mladih Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi