KOSOR ZADOVOLJNA

U osam mjeseci 0,2 posto više noćenja

08.09.2009 u 14:14

Bionic
Reading

U prvih osam mjeseci ove godine na hrvatskom je Jadranu ostvareno ukupno 49 milijuna turističkih noćenja, što je 0,2 posto, ili 100 tisuća noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je danas u Opatiji predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor

OPATIJA - Prvi podaci sustava turističkih zajednica za kolovoz govore o porastu dolazaka i noćenja, a cijela sezona je ukupno prvi put u plusu i to u noćenjima, kazala je Kosor koja je u Opatiji predsjedala sjednicom Povjerenstva za koordinaciju i praćenje aktivnosti za turističku godinu 2009.

Po iznijetim podacima, u kolovozu je na Jadranu s ostvarenih 2,8 milijuna dolazaka zabilježen porast za 3 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, a u noćenjima se bilježi porast za 5 posto, odnosno 19,2 milijuna turističkih noćenja.

Po prvim podacima turističkih zajednica, na Jadranu se u prvih osam mjeseci bilježi rast noćenja za 0,2 posto, dok se istodobno s 8,1 milijun turističkih dolazaka bilježi minus od 2 posto.

Kosor je za slijedeću godinu najavila provedbu projekta kasnijeg početka školske godine, a temeljem zahtjeva turističkih djelatnika koje se ove godine zbog kratkoće rokova nije mogao provesti.

Najavila je ukidanje viznog režima za nekoliko zemalja iduće godine, pri čemu je izdvojila Indiju i Kinu.

Uz to, priprema se i otvaranje ureda Hrvatske turističke zajednice u Kini, najavila je Kosor.

Predsjednica Vlade istaknula je kako je u potpunosti ispunjen akcijski plan za turizam kao jedna od antirecesijskih mjera.

Ministar turizma Damir Bajs ocijenio je da su rezultati posljedica pravovremenih mjera poduzetih u hrvatskom turizma kojima se bilo "korak ispred konkurencije".

Među ostalim, ulaganja u promidžbu povećana su tri puta, a ona za internetsko i globalno oglašavanje pet puta.

Turizam je najkonkurentiji dio hrvatskog gospodarstva te je tu Hrvatska ove godine bolja od konkurencije, osim Turske i Tunisa, ocijenio je Bajs.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić iznio je podatke o rastu broja turista na svih deset ključnih emitivnih tržišta, osim u Mađarskoj.

Najveći porast dolazaka u kolovozu je iz Nizozemske, 40 posto, te noćenja turista iz te zemlje, za 45 posto.

Na sjednici Povjerenstva također je istaknuto kako porast noćenja u osam mjeseci bilježe sve jadranske županije, osim Primorsko-goranske s padom za 1 posto i Splitsko-dalmatinske s padom od 2 posto, dok je najveći rast, za 5 posto, zabilježen u Ličko-senjskoj županiji.

Najviše turista u Hrvatskoj tijekom ove sezone bilo je iz Njemačke, Slovenije, Austrije i Italije.

Direktor Jadrolinije Slavko Lončar istaknuo je da je broj putnika na brodovima i trajektima te kompanije ove godine na razini prošlogodišnje, a broj prevezenih vozila je nešto veći.

Ivan Mišetić, direktor Croatia Airlinesa, kazao je da su zračne luke u drugim turističkim zemljama Sredozemlja, poput Španjolske i Francuske zabilježile dvoznamenkaste postotke padova prometa, a kod nas je promet ostao na razini prošlogodišnjeg.

Direktor Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo izvijestio je o rastu prometa vozila na autocestama u ovoj godinu u odnosu na 2008. za 6 posto, u tri ljetna mjeseca porast za 7 posto, a zadnjeg vikenda kolovoza rast prema prošlogodišnjem za 16,3 posto.

Mirna Kovač iz Ministarstva unutarnjih poslova je rekla da je stalna aktivnost pomorske policije u suradnji s drugim službama, posebno lučkim kapetanijama, smanjila broj stradavanja na moru. Tako je ove godine bio samo jedan nalet plovila na kupača sa smrtnom posljedicom.

Na cestama je, kako je istaknuto, u tri ljetna mjeseca bilo 17 posto manje poginulih osoba ukupno, ali je za 13 posto povećan broj poginulih na autocestama u istom razdoblju.

Po iznijetim podacima, u marinama je broj stalnih vezova povećan je za dva posto a broj plovila u tranzitu manji je za tri posto, ali je ukupan prihod marina 136 milijuna kuna ili deset posto više nego 2008.

Državni tajnik za more Branko Bačić rekao je da je plovila u vlasništvu stranih nautičara bilo četiri posto više, nautičara na tim brodovima 2,5 posto više, a nautičara na jahtama za iznajmljivanje 1 posto više.

Najavio je da će od sljedeće godine strani nautičari moći kupovati vinjete putem interneta, a u cijeni vinjeta za određeni broj dana bit će uračunata i boravišna pristojba i to zbog smanjenja administracije za nautičare.