tržište nekretnina

U nekim gradovima počele padati cijene kvadrata, evo što se događa

22.05.2024 u 11:25

Bionic
Reading

U pojedinim hrvatskim gradovima cijene nekretnina tijekom ožujka su počele padati

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, u skupini gradova s nižim prosječnim oglašavanim cijenama kvadrata nalaze se Karlovac, Bjelovar, Osijek i Slavonski Brod. Karlovac je dosegao prosječnu cijenu kvadrata od 1719 eura dok Bjelovar bilježi mjesečni pad od 3,3 posto s prosječnom cijenom od 1826 eura. Slavonski Brod bilježi pad od 0,5 posto i prosječnu cijenu kvadrata od 1978 eura, a Osijek je 30 eura jeftiniji od njega.

Jadranski gradovi poput Poreča i Opatije zadržavaju visoke cijene stanova, ali s blagim promjenama u ožujku. Poreč bilježi pad od 0,3 posto dok je prosječna cijena tamošnjih kvadrata iznosila 3671 euro. Opatija, kao luksuzna destinacija, ostaje visoko pozicionirana s prosječnom cijenom od 5140 eura, uz minimalan pad od 0,2 posto.

Pad bilježi i Makarska, u kojoj su cijene na mjesečnoj razini bile niže za 0,4 posto, pa je prosječna cijena iznosila 3515 eura po kvadratu. U jednakom su postotku cijene stanova u Puli porasle i popele se na 3074 eura po kvadratu.

'Podaci o oglašavanim cijenama stanova pokazuju dinamiku tržišta nekretnina te potencijalnim kupcima i prodavateljima pružaju uvid u kretanje cijena na određenim područjima. Unatoč raznolikim promjenama, valja imati na umu to da prosječne tražene cijene uglavnom variraju od stvarnih prodajnih cijena jer odražavaju želje prodavatelja', rekao je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja drži mrežu portala za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com.

Porast cijena i u unutrašnjosti

Neki gradovi u unutrašnjosti, poput Osijeka i Varaždina, kao i najtraženijeg Zagreba, također su zabilježili porast mjesečnih vrijednosti. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su da Osijek bilježi blagi porast od 0,3 posto, s prosječnom cijenom od 1948 eura po kvadratu, dok su u Varaždinu cijene porasle za 0,7 posto i popele se na prosječnih 2821 euro. Zagreb u ožujku bilježi mjesečni porast od 0,5 posto, a prosječna oglašavana cijena kvadrata popela se na 3022 eura. Porast od 0,3 posto bilježe Rovinj i Umag, u kojima je prosječna oglašavana cijena kvadrata iznosila 4731 i 4375 eura.

Rijeka i Split tijekom ožujka bilježe značajne poraste od 2,6 posto, s prosječnim cijenama od 2983 eura, odnosno 4454 eura po kvadratu. Među gradovima koji su doživjeli značajnije promjene nalazi se i Šibenik s porastom od 1,3 posto i prosječnom cijenom kvadrata od 3415 eura.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju da Dubrovnik, s cijenom od 5686 eura, i Zadar, s 3476 eura, zadržavaju stabilne cijene.

sve osim nogometa