Lana Mihaljinec Knežević

'APN je bio manjkav iz puno razloga. Dugoročni najam bolji je model'

05.02.2024 u 21:50

Bionic
Reading

APN kakav smo poznavali mogao bi se mijenjati. Naime u prosincu prošle godine prestao je vrijediti, a novo rješenje resorno ministarstvo najavilo je u ožujku ove godine. Sve se više nagađa da će se raditi po dobro poznatom Bečkom modelu i da će u prvom planu biti najam

'APN je bio manjkav iz puno razloga. Bio je dostupan samo kreditno sposobnim građanima, kakvih je pogotovo među mladima i koji prvi puta stupaju na tržište rada, vrlo malo. Bio je sezonalna mjera, puštena na tržište u trenutku kad se ono počelo oporavljati i na tržištu s nedovoljnom ponudom. Znači, vi ste dali više sredstava ljudima da kupe stan, a nekretnina je bilo nedovoljno. Bilo je tu još raznih problema, ali u svakom slučaju da, APN je pridonio rastu cijena i u takvom obliku nam je drago da ga više nema', rekla je Lana Mihaljinec Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore (HGK) gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a.

Mihaljinec Knežević smatra da bi kod nas najbolje funkcionirao, model najma, iako kod nas ljudi žele posjedovati nekretnine.

'No, među mladima se i to mijenja. I kod nas je sve veća i društvena mobilnost i želja za selidbom i ne nužno, da tako kažem, vezivanje kreditom za jednu nekretninu. Općenito govoreći, oni modeli koji se čine najučinkovitijim su kroz najam, dugoročan najam nekretnina, čije cijene nisu pod utjecajem tržišta, nego su na neki način regulirane. U Hrvatskoj smo tek u fazama promišljanja modela koji bi bili adekvatni. O stambenoj politici se tek počelo pričati i čak nam nedostaje dovoljno podataka da bismo je mogli formirati. Donošenje stambene politike je vrlo kompleksan i, u stvari, dugotrajan proces koji mora uzeti u obzir i demografsku situaciju i poreznu politiku i naravno ponudu nekretnina na tržištu', objasnila je Mihaljinec Knežević.

Na pitanje u kojoj mjeri bi se država i lokalna samouprava trebale uključiti u sve ovo i je li to primarno po pitanju najmova Mihaljinec Knežević smatra da se država može i treba uključiti na razne načine.

Dodala je da je stambeno zbrinjavanje stanovništva primarno odgovornost jedinica lokalne samouprave te da je to tako svugdje drugdje u Europi.

Što se tiče privatnih iznajmljivača, koji se boje da bi takve mjere (povoljan najam mladima) spustile cijenu najmova, Mihaljinec Knežević je uvjeren da do toga sigurno ne bi došlo jer je ponuda jednostavno premala.

'Čak i u onim državama, primarno Austriji i konkretno u Beču, u kojima stambena politika već postoji cijelo stoljeće i na kojima se svake godine puštaju na tržište nekretnine za priuštivi najam, naravno funkcionira još uvijek i tržište jer je potražnje puno, a ponude premalo. Do toga kod nas također sigurno ne bi došlo da postoje na tržištu nekretnine za priuštivi najam', rekla je.