IZ SISKA

U MOL-u ne vide ništa sporno u prebacivanju nafte u Rijeku

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.10.2016 16:21
  • Objavljeno 11.10.2016 u 16:21
Rafinerija u Rijeci

Rafinerija u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

MOL podupire menadžment Ine u nastojanjima da osigura fleksibilnost domaće prerade nafte i jača sigurnost opskrbe, kao i da optimizira imovinu kompanije te minimizira njezine gubitke, navodi se u izjavi mađarske kompanije u povodu transporta 600 tona sirove nafte s hrvatskih naftnih polja na preradu u riječku umjesto u sisačku rafineriju

‘MOL, kao najveći dioničar Ine, u potpunosti podupire menadžment Ine u njegovim nastojanjima da osigura fleksibilnost prerade domaće nafte i optimizira imovinu kompanije, dok ujedno jača sigurnost opskrbe u Hrvatskoj’, kaže se u utorak objavljenoj izjavi mađarske kompanije.

Operativna odluka o transportu 600 tona, što predstavlja otprilike jedan posto ukupne mjesečne domaće proizvodnje sirove nafte, u riječku rafineriju, koja ima kapacitet od 4 milijuna tona, što premašuje veličinu hrvatskog tržišta, korak je u tom smjeru, tvrde u MOL-u.

‘MOL će, kao odgovorni dioničar, nastaviti podupirati menadžment Ine u njegovim naporima da poboljša njezine operacije, optimizira njezinu imovinu i minimizira njezine gubitke u skladu s najboljim interesima Ine. Jačanje Inine konkurentnosti i profitabilnosti je u interesu Ininih dioničara, uključujući i MOL-a’, zaključuje se u priopćenju.

Panenić nezadovoljan

U noći s petka na subotu u riječku rafineriju prevezena je kompozicija od 12 vagona odnosno oko 600 tona domaće sirove nafte iz Graberja Ivanečkog.

Do sada se domaća nafta uobičajeno prerađivala u sisačkoj rafineriji pa su sindikalni predstavnici izrazili nezadovoljstvo držeći da je to novi udar na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države.

Ministar gospodarstva u tehničkoj vladi Tomislav Panenić u subotu je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova nadzornog odbora i uprave Ine prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, a potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov najavio je da će njegova stranka Most nezavisnih lista tražiti sankcije.

Sve radi testiranja

Ina je priopćila kako je u petak, 7. listopada organizirala prijevoz nafte željeznicom s ciljem testiranja sustava takvoga prijevoza, navodeći da je ispitana njegova funkcionalnost kao opcija koja bi se u budućnosti mogla koristiti ‘kako bi se osigurala fleksibilnost prerade domaće nafte’.

‘Navedeno testiranje održano je nastavno na ispunjenje svih tehničkih i operativnih preduvjeta, uključujući i dostupnost tanka u Rafineriji nafte Rijeka te dovršetak radova na instalaciji za prihvat sirove nafte, kao i pogodne vremenske uvjete. Nadalje, logistika sirovine i proizvoda je operativno, a ne dioničarsko pitanje’, priopćili su u ponedjeljak iz Ine, uz napomenu da sisačka rafinerija nastavlja s preradom 25. listopada.

U ponedjeljak se sastao i Stožer zaobranu Rafinerije nafte Sisak koji je najoštrije osudio postupak MOL-a zbog prevoženja 600 tona domaće sirove nafte iz Graberja Ivanečkog u Rijeku bez znanja hrvatskih članova Uprave i suprotno odluci ministra gospodarstva te je zatražio da odgovorni budu prozvani i kažnjeni, a zatražio je i očitovanje predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i mandatara Andreja Plenkovića te nadležnih institucija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!