slaba proizvodnja

U listopadu naglo raste uvoz cvijeća iz Nizozemske i svijeća iz Njemačke

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 28.10.2019 11:22
  • Objavljeno 28.10.2019 u 11:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Povodom blagdana Svih svetih uvoz cvijeća u listopadu poraste u prosjeku za pedesetak tona, a većina tog rasta otpada na krizanteme čiji se uvoz tradicionalno povećava u listopadu, ističe se u istraživanju Hrvatske gospodarske komore

Vrijednost proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja u Hrvatskoj čini tek 0,5 posto vrijednosti proizvodnje u Europske unije. Proizvodnja na tristotinjak hektara nije dostatna za domaće potrebe pa smo usmjereni na uvoz, ističu iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Prošle je godine u Hrvatsku uvezeno 1.797 tona rezanog cvijeća u vrijednosti 9,9 milijuna eura, što u usporedbi s 2017. predstavlja rast od 19,5 posto.

U 2018. najviše cvijeća smo tradicionalno uvezli iz Nizozemske, 1.687 tonu u vrijednosti 9,1 milijun eura, što ne iznenađuje jer se primjerice samo na cvjetnoj burzi u Amsterdamu trguje cvijećem sa svih strana svijeta. Slijedi Slovenija iz koje smo uvezli 45 tona u vrijednosti 435 tisuća eura i Njemačke iz koje je stiglo 32 tone u vrijednosti 153 tisuće eura.

Najviše uvozimo svježe rezane ruže i to 789 tona vrijedne 4,8 milijuna eura te svježe rezane krizanteme i pupoljke krizantema prikladnih za bukete ili za ukras i to 196 tona u vrijednosti 981 tisuću eura, dok je ostalog rezanog cvijeća i cvjetni pupoljaka vrsta prikladnih za bukete ili za ukras uvezeno za 582 tone u vrijednosti većoj od 3 milijuna eura.

Povodom blagdana Svih svetih uvoz cvijeća u listopadu poraste u prosjeku za pedesetak tona, a većina tog rasta otpada na krizanteme čiji se uvoz tradicionalno povećava u listopadu.

Kad je pak riječ o svijećama njihov uvoz prošle je godine porastao na više od 3.188 tona u vrijednosti 6,7 milijuna eura, dok je u samo prvih sedam mjeseci ove godine uvoz bio 1.079 tona odnosno 2,5 milijuna eura. Iz Sektora za industriju HGK-a ističu kako se najviše svijeća uvozi iz Njemačke i Poljske.

Prošle smo godine izvezli svijeća u vrijednosti 2,3 milijuna eura, odnosno 1.067 tona, ove godine u prvih sedam mjeseci vrijednost izvoza svijeća je oko 605 tisuća eura odnosno nešto više od 241 tone. Najviše svijeća izvozi se u Mađarsku i Sloveniju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!