REKORDAN SKOK

U lipnju poraslo kreditiranje građana

10.08.2010 u 15:51

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se u lipnju nešto ubrzao rast kredita banaka domaćim sektorima, ukupni su krediti povećani za više od 2,4 milijarde kuna u odnosu na mjesec prije, a za razliku od niza prijašnjih mjeseci lipanjskom rastu sa više od polovice doprinjeo je porast kredita stanovništvu i to stambenih

Lipanjsko povećanje kredita građanima, za gotovo 1,3 milijarde kuna, što je najveći mjesečni porast u zadnjih godinu dana, ujedno je utjecalo da je negativna godišnja stopa rasta kredita stanovništu prešla u blago pozitivnu.

Po podacima Hrvatske narodne banke o distribuciji kredita banaka po institucionalnim sektorima, ukupni su krediti na kraju lipnja iznosili 262,99 milijardi kuna, što je za 2,45 milijardi kuna više nego u mjesecu prije.

Pritom su krediti poduzećima povećani za 782 milijuna kuna, dok su krediti stanovništvu veći za 1,26 milijardi kuna,

Na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji lipanj, stopa rasta kredita povećana je na 4 posto

Pritom je godišnji porast kredita poduzećima iznosio 6,6 posto, dok su krediti stanovništvu na godišnjoj razini porasli za blagih 0,25 posto, dok su primjerice u svibnju zabilježili godišnji pad za 1,6 posto.

Na kraju lipnja krediti građanima iznosili su 124,1 milijardu kuna i bili su za 1,26 milijardi kuna veći nego u mjesecu prije, a za 311 milijuna kuna veći nego krajem lipnja prošle godine.

Ukupno lipanjsko povećanje kredita građanima odnosi se na stambene kredite, koji su krajem lipnja iznosili ukupno 55,1 milijardu kuna, a njihov je udio u ukupnim kreditima stanovništvu povećan na 44,4 posto.

U odnosu na mjesec prije stambeni su krediti povećani za 1,28 milijardi kuna, dok su na godišnjoj razini stambeni krediti građanima povećani nominalno za 5,9 posto ili za nešto više od tri milijarde kuna.

Istodobno se bilježi nastavak kontrakcije kod kredita za kupnju automobila i kredita po kreditnim karticama

Tako su krediti za kupnju automobila, prema podacima iz agregiranog mjesečnog statističkog izvješća banaka, na kraju lipnja ove godine iznosili ukupno 6,99 milijardi kuna, što je za 1,5 milijardi kuna manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Krediti po kreditnim karticama krajem lipnja iznosili su ukupno nešto više od 4,5 milijardi kuna i bili su za 595 milijuna kuna manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Krediti, kunski i devizni, trgovačkim društvima pak krajem lipnja iznosila su 103,7 milijardi kuna, što je za 782 milijuna kuna više nego u mjesecu prije, a na godišnjoj razini zabilježen je porast kredita poduzećima za 6,4 milijarde kuna ili nominalno za 6,6 posto.