PUNJENJE PRORAČUNA

U krizi se manje vozi i pije, ali se puno više puši

slavko linić

slavko linić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Od početka godine do kraja srpnja država je u proračun skupila 63,062 milijarde kuna, što je 2,2 milijarde kuna, odnosno 3,7 posto više nego lani

Istovremeno je iz državne blagajne, prema neslužbenim podacima do kojih je došao Novi list, potrošeno 70,286 milijardi kuna, oko 250 milijuna kuna ili 0,3 posto manje nego lani.

Tako je minus u državnom proračunu u sedam ovogodišnjih mjeseci bio 7,224 milijarde kuna, dok je lani u isto vrijeme deficit državnog proračuna bio 9,7 milijardi kuna, što znači da je 'proračunska rupa' zasad smanjena za 2,5 milijardi kuna

Kako potrošnja iz proračuna nije značajno smanjena u odnosu na prošlu godinu, a plan je bio smanjiti je za 3,4 milijarde kuna, manji proračunski minus posljedica je povećanja proračunskih prihoda, i to najvećim dijelom zarade od PDV-a.

Taj je najizdašniji porez u proračun u sedam ovogodišnjih mjeseci donio gotovo dvije milijarde kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Od PDV-a je država zaradila 22,95 milijardi kuna, što je čak 9,3 posto više nego lani kad je PDV u blagajnu donio 21 milijardu kuna.

Povećanje prihoda od PDV-a, unatoč boljoj poreznoj disciplini, ipak je najvećim dijelom posljedica povećanja stope sa 23 na 25 posto.

Prihodi od trošarina i dalje su manji nego u prošloj godini, i to za 2,3 posto. U prošloj su godini trošarine u proračun u sedam mjeseci donijele 6,1 milijardu kuna, dok je ovogodišnji prihod 5,95 milijardi kuna.

Od trošarina na naftne derivate proračun je u sedam mjeseci skupio 3,04 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna manje nego lani u istom razdoblju. Hrvati zbog poskupljenja goriva puno racionalnije troše, ali prihode od trošarina na naftne derivate nije na prošlogodišnju razinu vratila ni potrošnja turista.

Turistička sezona, pa čak ni održavanje Europskog prvenstva u nogometu kada se tradicionalno popije nešto više piva, nisu pomogli tome da se trošarine održe na iznosima iz prošle godine.

Trošarine na pivo pale su za 3,1 posto, dok su one na alkohol niže za 10,8 posto. Ukupno je na te dvije trošarine država u sedam mjeseci uprihodovala oko 28 milijuna kuna manje nego lani.

Jedini poseban porez, odnosno trošarina na kojoj je država zaradila više nego lani je ona na duhanske proizvode od koje je prikupljeno gotovo dvije milijarde kuna, što je oko 140 milijuna ili 7,6 posto više nego lani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi