SINDIKAT METALACA

'U kolovozu brodogradilišta neće imati za plaće'

01.06.2009 u 11:23

Bionic
Reading

'U kolovozu nijedno hrvatsko brodogradilište neće biti u mogućnosti radnicima isplatiti plaću, a do ministra gospodarstva Polančeca već tjednima ne možemo doći', upozorio je Vedran Dragičević predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske

U Sindikatu metalaca upozoravaju da brodogradilišta u ovom trenutku imaju ugovorene poslove, ali ne i novca da se oni započnu. Dok radnici u brodogradilištima čekaju na materijal, u ladicama Ministarstva gospodarstva nalazi se desetak zahtjeva za državnim jamstvima, vrijednih 20 do 30 milijuna dolara. Prije tri tjedna, Dragičević je uputio zahtjev ministru Damiru Polančecu za razgovor o stanju u brodogradnji, za koji još nije dobio odgovor. Iako Dragičević vjeruje jamstvima Ive Sanadera o nastavku proizvodnje, Polančec još nije pronašao vremena da primi 'škverane'. 'Oni koji bi trebali dati odgovor na neka pitanja u ovom društvu, ne znaju odgovore' komentirao je Dragičević neuspjeh oko sastanka s Polančecom.

Kritizirajući način na koji su privatizirana poljska brodogradilišta, Dragičević je kazao kako je hrvatska brodogradnja iako u krizi, 'Mercedes i Fiat našeg gospodarstva' te da zaslužuje adekvatnu državnu potporu. Najveći problem nastat će u kolovozu, kada nijedno hrvatsko brodogradilište neće imati sredstava za isplatu plaća. Upozorio je da brodogradilišta imaju sredstava za još samo dvije plaće te da još nema jamstava za nastavak proizvodnje.

Sindikalisti su upozorili na niz tvrtki ovoga sektora u kojima poslodavci traže smanjenja radničkih prava iz kolektivnih ugovora: smanjenje broja radnih sati, sniženje plaća za 15-20 posto i materijalnih prava radnika, nabrojivši među njima Elku, Instrumentarij, SAS Zadar, dio Končara, dio Đure Đaković Holdinga i Mio standard Osijek. U Sindikatu metalaca istaknuli su kako ne mogu dopustiti skraćeni radni tjedan, osim ako će Vlada osnovati fond čijim bi se sredstvima pokrivala razlika u primanjima. Uostalom, takav je fond trebalo osnovati ranije, kako bi se industrija uspjela othrvati kriznim vremenima.

Dragičević je upozorio kako je od početka godine oko 35.000 zaposlenih u industriji ostalo bez posla u Hrvatskoj, od čega dvije i pol tisuće 'metalaca'. Kazao je da nemamo industriju poput brodogradnje, niti banke koje mogu pratiti proizvodnju. Sindikati zaposlenih u industriji planiraju se udružiti kako bi se borili protiv gašenja industrije u Hrvatskoj, 'jer ako neće biti industrije možemo svi čekati kruzere i prodavati sladoled', rekao je Dragičević.