ANALIZA TPORTALA

U Karlovcu se pare vrte oko mesa, piva i pištolja

11.08.2015 u 11:32

Bionic
Reading

Za razliku od mnogih hrvatskih gradova u kojima gospodarstvo vode državne tvrtke, gospodarski život Karlovca predvode snažne privatne industrijske kompanije. Proizvodnja mesa, mlijeka, oružja i piva temelj je biznisa koji je živnuo u proteklih nekoliko godina, no grad još uvijek ne može pobjeći od gospodarske sudbine zemlje. S 11 posto nezaposlenih, što je ipak ispod državnog prosjeka, situacija u Karlovcu još je daleko od idealne

Prema podacima Fine i servisa transparentno.hr deset najvećih kompanija u gradu na četiri rijeke lani je ostvarilo prihod od 3,3 milijarde kuna i dobit od 372 milijuna kuna. Zanimljivo, među deset najvećih kompanija nema niti jednog gubitaša, a spomenute tvrtke zapošljavaju 4.200 ljudi.

Uvjerljivo je najveća tvrtka po ostvarenim prihodima na karlovačkom području PPK. Mesna industrija u vlasništvu vrgoračke grupe Pivac samo je lani ostvarila prihod od 890 milijuna kuna i dobit od 16 milijuna kuna.

Lani je PPK investirao više od 12 milijuna kuna na području grada te je izvezao robe u vrijednosti od osam milijuna kuna. Velik dio spomenuta izvoza ostvaren je posredno, preko trgovačkog lanca Lidl. PPK-u pripada i neslavna titula najvećeg uvoznika. Naime PPK je lani uvezao roba u vrijednosti čak 216 milijuna kuna.

S gotovo dvjesto milijuna kuna prometa manje na drugom mjestu nalazi se Heineken Hrvatska tj. bivša Karlovačka pivovara na čijem je čelu Branka Slaveska. Karlovačka pivovara, koja je nakon 160 godina poslovanja promijenila ime i izgubila dio identiteta, lani je poslovala s prihodom od 695 i dobiti od 112 milijuna kuna. Usto, uložila je oko 40 milijuna kuna te izvezla vrijednost od 126 milijuna kuna, uz tek nešto veći uvoz.

Karlovačka, ali i hrvatska izvozna zvijezda jest HS produkt. Tvrtka u suvlasništvu Ivana Žabčića i Marka Vukovića koja se proslavila proizvodnjom pištolja HS 2000 lani je uprihodila 587 milijuna kuna i izvezla 534 milijuna kuna. Najveći dio tog izvoza odlazi u Sjedinjenje Američke Države, gdje je HS Produkt samo lani prodao 400.000 pištolja.

Osim što je najveći karlovački izvoznik, najprofitabilnija tvrtka s područja grada (150 milijuna kuna dobiti), HS Produkt najveći je poslodavac (1.698 zaposlenih), ali i najveći pojedinačni investitor u 2014. sa 66,8 milijuna kuna. Žabčić i Vuković, podsjetimo, postali su i suvlasnici Karlovačke banke.

Dobro posluju i dvije od tri nasljednice socijalističkog giganta Jugoturbine. Riječ je o tvrtkama Alstom Hrvatska i Tvornica turbina. Alstom koji vodi Damir Vranić drži četvrto mjesto najvećih s prihodom od 452 milijuna kuna. Treba spomenuti da je ta tvrtka lani izvezla proizvode u vrijednosti od 361 milijuna kuna.

Tvornica turbina s daleko skromnijih 46 milijuna kuna smjestila se listu najvećih poslodavaca sa 134 zaposlena.


Treća nasljednica Jugoturbine, Adriadiesel prošlu je godinu završio gubitkom. Adriadiesel lani je prošao kroz predstečaj u kojem su mu vjerovnici oprostili 70 posto potraživanja i tako dali još jednu šansu za život tvrtke i 124 zaposlena.

Adriadiesel prije nekoliko je godina preuzela tvrtka Jadranska ulaganja Nenada Končara. Lani su uz prihod od 26 milijuna kuna upisali gubitak od 13 milijuna kuna.

Mljekara KIM koju je francuski Lactalis spasio dokapitalizacijom godinu dana nakon preuzimanja Dukata, lani je zaradila deset milijuna kuna. Prihodom od gotovo 300 milijuna kuna ta mljekara drži peto mjesto u društvu najvećih na području Karlovca.

Zadnja je tvrtka iz Karlovca koja je lani uprihodila više od sto milijuna kuna tiskara Lana. Više od dvjesto zaposlenika Lane za kruh zarađuje izradom kartonske ambalaže za renomirane kompanije poput Plive, Kraša, Cedevite, Vipneta, Nestlea, Heinekena i Badela 1862.

Kelteks – tvrtka za proizvodnju kompozitnih tkanina u građevini, sedma je najveća kompanija u Karlovcu. Lani je zaradila 6,3 milijuna kuna uz prihod od 97 milijuna kuna i izvoz od 72 milijuna kuna.

Listu deset najvećih zatvaraju građevinari i komunalci. Aquaterm, koji je 1973. bio tek vodoinstalaterska radnja, pod Stjepanom Ilijanićem postao je tvrtka za izgradnju komunalne infrastrukture s prihodom od 95 milijuna kuna.

Na osmom je mjestu lokalni građevinar AB gradnja s 83 milijuna kuna prihoda, a listu zatvara gradska komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija prihodom od 78 milijuna kuna.