nejasni propisi

U Italiji i Njemačkoj kazne za nenošenje maske idu i do 5000 eura. Što je s Hrvatskom?

13.07.2020 u 08:41

Bionic
Reading

Od danas na snagu stupa odluka Nacionalnog stožera u kojoj se propisuju situacije u kojima je obvezno nositi maske. Tako se navodi da su one obvezne za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni.

Stožer je na taj popis opet stavio vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnike u javnom prometu, iako obveza nošenja maski u javnom prijevozu vrijedi još od 24. lipnja. Novost je da su od sutra maske obvezne i za kupce u prodavaonicama, kao i za sve zaposlenike. Obvezu nošenja maski imaju i zaposleni u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka.

No, nije jasno hoće li se osobe koje ne nose maske, tamo gdje ih je obavezno imati, novčano kažnjavati i kolikom kaznom. Vlada je sredinom travnja mijenjala Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ali tom prilikom su samo precizirane kazne za građane koji krše propisanu mjeru samoizolacije ili karantene, javlja Novi list.

U zemljama u kojima je nošenje maski pripisano već dulje vrijeme, jasno su popisane i kazne. Tako je kazna u Italiji 400 eura, u Bavarskoj je primjerice od 150 eura za one koji ne nose masku u javnom prijevozu ili trgovini, ali za osoblje trgovina je čak pet tisuća eura.

Uz to, od danas bi prema odluci stožera oni koji organiziraju okupljanje više od sto ljudi morali o tome izvijestiti županijski stožer najmanje 48 sati prije okupljanja. Ovu je mjeru Stožer donio najviše zbog velikog broja zaraženih koji se povezuju sa svadbenim svečanostima, a organizatori su dužni imati popis svih sudionika 14 dana nakon što se okupljanje održalo.