ISTRAŽIVANJE POSLOVNOG SAVJETNIKA

U Hrvatskoj najčešće do posla preko veze

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2010 12:05
  • Objavljeno 08.03.2010 u 12:03
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

On-line istraživanje na temu 'Kako se u Hrvatskoj dolazi do posla', koje je časopis za menadžere i poduzetnike Poslovni savjetnik proveo u suradnji s konzultantskom tvrtkom Proago, pokazalo je kako čak 62 posto ispitanika smatra da se u Hrvatskoj do posla najčešće dolazi preko veze

Istraživanje je provedeno od 27. siječnja do 16. veljače na uzorku od 248 poslovnih ljudi, a u njemu je tek 20 posto ispitanika odgovorilo da se kod nas do posla dolazi trudom i dokazivanjem. Za adekvatno obrazovanje izjasnilo se 11 posto, a za nešto drugo sedam posto ispitanika.

S druge strane, većina ispitanika tvrde kako oni sami karijeru ne grade uz pomoć veza - 32 posto kaže kako su na svoju poziciju došli jer su se dokazali u tvrtki i zaradili promaknuće, 25 posto jer su došli na razgovor i zadovoljili kriterije poslodavca, a 11 posto da su ih zvali u sadašnju tvrtku zbog njihovih dostignuća u prethodnoj.

Tek 15 posto priznaje da ih je preporučio poznanik, prijatelj ili član obitelji, a pet posto da je poznanik, prijatelj ili član obitelji vlasnik tvrtke u kojoj rade.

Najviše ispitanika smatra da poslodavci kod zapošljavanja najviše cijene preporuku poznanika ili kolege (38 posto), a slijede prethodno radno iskustvo (24 posto), sposobnost i radne navike (19 posto), te karakter i snalažljivost (12 posto), dok je obrazovanje na samom dnu liste sa samo dva posto ispitanika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi