KONFERENCIJA O ZADRUGARSTVU

U Hrvatskoj djeluje 1.500 zadruga

19.03.2010 u 14:45

Bionic
Reading

Za očuvanje i održiv razvoj zadružnog organiziranja u svijetu uz uvođenje raznolikosti u zakonodavstvo o zadrugama u pojedinim zemljama, potrebno je više poraditi i na ujedinjenosti zadrugarstva kao modela udruživanja osoba, a ne kapitala, na njihovoj konkurentnosti i međusobnoj suradnji te obrazovanju i širenju svijesti o važnosti takvog udruživanja

Istaknuo je to predsjednik ureda za zadruge Međunarodne organizacije rada iz Ženeve Henry Hagen na današnjoj međunarodnoj konferenciji 'Zadrugarstvo-izazov u krizi' koja je u organizaciji Hrvatskog saveza zadruga (HSZ) okupila više od 150 domaćih i stranih sudionika.

Upozorivši da u današnjem vremenu s obzirom na kretanja kapitala, političke moći te s time povezanog zakonodavstva postoji rizik da zadruge kao specifični oblik organiziranja nestaju, Hagen je ocijenio da je upravo krizno vrijeme pravo da se to zaustavi i preokrene u korist zadruga.

Važnost zadruga odnosno samoorganiziranja i samopomoći osoba istih interesa u krizi dolazi još više do izražaja kako kroz zapošljavanje odnosno smanjenje nezaposlenosti, tako i kroz socijalnu zaštitu i dijalog te ostvarivanje ravnopravne dobiti za sve zadrugare, smatra Hagen.

Slično smatra i predsjednik Zadružnog saveza Slovenije i potpredsjednik Copa-Cogeca (europska udruženja poljoprivrednika odnosno zadruga) Peter Vrisk dodajući da se i u Sloveniji stalno radi na promociji zadrugarstva te da taj oblik organiziranja, posebno u poljoprivredi, znatno pridonosi slovenskom gospodarstvu. U toj je zemlji 437 registriranih zadruga, od kojih je 117 u djelatnosti poljoprivrede.

Kazavši da zadruge u krizi mogu biti rješenje za zapošljavanje i povećanje životnog standarda državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tajana Kesić Šapić naglasila je da od 2005. u Hrvatskoj stalno raste broj zadruga i tu u svim djelatnostima, a posebno je sve više ili trenutno 318, zadruga branitelja. U zadnjih deset godina Ministarstvo gospodarstva za 584 zadruga izdvojilo je 26 milijuna kuna poticaja.

Zahvalivši na velikom odazivu na konferenciju direktorica Uprave HSZ-a Vedrana Stecca pročitala je okupljenima pismo premijerke Kosor u kojem uz ispriku za nemogućnost dolaska šalje podršku njihovom radu i zadružnom organiziranju.

Govoreći o zadrugarstvu općenito, pa i u Hrvatskoj, Stecca je upozorila da jedino poštivanjem svojih temeljnih načela uzajamnosti i ravnopravnosti te međusobnom suradnjom zadruge mogu konkurirati na tržištu. U evidenciji HSZ-a je trenutno oko 1.500 zadruga.