VJETAR U KRILA

U Dugopolju osnovan klaster Hrvatski pršut

15.10.2013 u 18:45

Bionic
Reading

Kako bi što lakše plasirali hrvatske pršute na europskom tržištu 25 proizvođača odlučilo se udružiti u klaster Hrvatski pršut, koji je osnovan danas u Dugopolju. Jedan od važnih ciljeva je i spajanje proizvođača pršuta i uzgajivača svinja

Osnivačkoj Skupštini prisustvovao je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je istaknuo kako će ovakvim udruživanjem proizvođači lakše osigurati sredstva iz europskih fondova

'Cijelo vrijeme govorim o potrebi udruživanja proizvođača da bi si vrhunskim proizvodima koje imaju, dodatno si zajedničkim nastupom omogućili bolji plasman, veću dodanu vrijednost na svoj proizvod, lakše korištenje novih znanja i tehnologija, jeftiniju i organiziraniju nabavu repromaterijala za svoju proizvodnju i što je najvažnije, udruženi bolje pripremili projekte za korištenje EU fondova', rekao je Jakovina.

Ali to nije jedini razlog važnosti ovakvog udruživanja, kaže Darko Markotić, predsjednik klastera 'Hrvatski pršut'.

'Želja klastera je bila da okupimo sve proizvođače pršuta. Tu imamo i predsjednika udruge Istarskog, Krčkog, Drniškog i Dalmatinskog pršuta. Isto tako, da uključimo i proizvođače sirovine, znanstvene institucije, svakog onoga tko može pripomoći brendiranju pršuta prema van', naglasio je Markotić.

Brendiranje je više nego važno jer Hrvatska danas proizvodi oko 250 tisuća pršuta godišnje, a čak 350 tisuća uvozi.

'Samo sa smanjenjem uvoza, ako budemo konkurentniji nego konkurencija izvana, možemo dignuti proizvodnju. S time da, ako nastupimo prema tržištima Europske unije, proizvodnja može narasti u narednih tri do pet godina blizu milijun komada', ističe Markotić.

Razlog velikog uvoza je i u nedostatku sirovine koju pršutari uvoze iz Mađarske i Austrije.

Ministarstvo u ovom segmentu nažalost može pomoći tek savjetodavno, ali ne i dodatnim poticajima koji nam ulaskom u EU više nisu dozvoljeni.

'I tu su pravila igre jasna. Mi moramo sami između sebe pojeftiniti, učiniti našu proizvodnju konkurentnom i za razvoj svinjogojstva kao sirovinske baze. Dobar primjer su istarski pršutari koji imaju sklopljene ugovore s kooperantima iz određenih i kontinentalnih županija i na taj način, svoj proizvod, s oznakom izvornosti, u cijeloj slijedivosti imaju ugrađenu hrvatsku komponentu', kaže ministar Jakovina.