POSAO U EU

U čak 63% oglasa ne traži se radno iskustvo

27.06.2013 u 10:16

Bionic
Reading

Hrvatska od ponedjeljka postaje punopravna članica Europske unije, a prema anketi portala MojPosao, većinu ispitanika ta činjenica najviše veseli radi pristupanja EU tržištu rada.

Njima će biti korisna informacija da je, u prvih šest mjeseci ove godine, u ukupnom broju objavljenih oglasa za poslove u inozemstvu njih čak 80% bilo oglašeno za poslove u zemljama članicama Europske unije (gotovo 200 oglasa).

Za mlade je posebno dobra vijest da u 63% tih oglasa radno iskustvo nije bilo navedeno kao uvjet, dok se u njih 37% tražilo prosječno radno iskustvo od 3 i pol godine.

Naravno, u velikoj većini oglasa, inozemni poslodavci tražili su i poznavanje stranih jezika, prvenstveno poznavanje naprednog engleskog jezika (64% oglasa) te napredno poznavanje njemačkoj jezika (31% oglasa).

Najviše su se tražili radnici visoke stručne spreme (u 45% oglasa), dok se u 19% oglasa tražila srednja stručna sprema. U 28% oglasa stručna sprema nije bila navedena kao bitan uvjet.

U objavljenim oglasima na području Europske unije oglašeno je najviše slobodnih radnih mjesta u kategorijama IT i telekomunikacije (18%), Elektrotehnika (15%) te Turizam i ugostiteljstvo (13%).

Očekivano, najtraženiji su bili programeri za koje je objavljeno 9% oglasa za posao u kategoriji IT i telekomunikacije, a ovoga tjedna za vas izdvajamo i oglase iz drugih kategorija:

Saytec Automatizacija iz Labina traži više osoba za posao After Sales Managera, koji će biti odgovorni za postprodajne aktivnosti u inozemnim uredima. Idealni kandidati moraju biti spremni na dulji boravak u inozemstvu i kontinuirano usavršavanje, a kakve sve uvjete moraju ispunjavati.

Hypo Alpe Adria International AG traži iskusnog bankara za posao Collection Development Specialista u Klagenfurtu. Izvrsno poznavanje engleskog jezika i visok stupanj informatičke pismenosti samo su dio uvjeta koje kandidat mora ispunjavati za minimalnu godišnju plaću od 30.000 eura.

Tvrtka AT&T traži Senior Technical Associate/ Application Developera koji će imati odgovoran posao razvoja aplikacija i alata koji služe kao podrška radu cjelokupne grupacije koja broji gotovo 250 tisuća zaposlenika i posluje u gotovo 60 zemalja. Kandidati koji su u svrhu ovog posla voljni preseliti u Bratislavu, morate će zadovoljiti ove uvjete natječaja

Odlazak na rad u inozemstvo veliki je izazov i ozbiljan korak kojem prethode važne pripreme. Stoga se, prije nego što odlučite kupiti (jednosmjernu) kartu detaljno informirajte o životu u toj zemlji, uvjetima rada, svojim pravima, ali i poslodavcu za kojeg želite raditi.

Detaljne informacije o radu u pojedinim EU članicama možete dobiti i u veleposlanstvu zemlje u kojoj želite raditi. Pritom obavezno provjerite i gdje se u toj zemlji nalazi hrvatski konzularni ured kojem ćete se moći obratiti ako vam zatreba bilo kakva pomoć.

Kada se prijavljujete na oglase za posao u inozemstvu, imajte na umu da, osim univerzalnih, postoje i neka specifična pravila kojih se korisno pridržavati prilikom pisanja životopisa. Primjerice, forma životopisa kakvu preferiraju hrvatski poslodavci neće biti prikladna za poslodavce u nekoj drugoj zemlji. Vodič kroz životopise za različite poslove u inozemstvu dati će vam uvid u osnovna pravila kojih se mudro pridržavati prilikom sastavljanja, ovisno o zemlji u kojoj želite raditi.

Posljednje, ali ne i najmanje važno: ne vjerujte lijepim pričama za koje ne postoje dokazi i ne prihvaćajte poslove u kojima vam jamče veliku zaradu bez previše truda. Sretno s prijavama!