CRNA SLUTNJA SINDIKATA

'U 2012. hrvatsku industriju pogodit će cunami'

12.10.2011 u 14:40

Bionic
Reading

'U ovom trenutku situacija je bolja nego što će biti sutra, očekujem cunami u 2012. godini', upozorio Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, predstavljajući osam zahtjeva tog sindikata koje bi članovi trebali uzeti u obzir prilikom opredjeljivanja za stranke na predstojećim parlamentarnim izborima

Ističući da je dezindustrijalizacija Hrvatske najveći problem hrvatskog gospodarstva, Dragičević je kao ključne zahtjeve naveo očuvanje i razvoj industrije te otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti. 'Hrvatska ima četiri brenda - brodogradnju, Đuru Đakovića, Končar i elektroindustriju, a oživljavanjem tih segmenata moglo bi se zaposliti još 100.000 ljudi', tvrdi Dragičević.

Iz Sindikata metalaca upozoravaju da će za industriju iduća godina biti još teža nego ova. '2012. očekujemo tsunami i ako Vlada ne poduzme neke mjere, pitanje je tko će nakon toga tamo ostati raditi', reako je Dragičević.

Osvrćući se na odlazak CMC-a iz željezare Sisak, Dragičević je rekao da Vlada ne smije ostaviti na cjedilu 1.100 radnika.

Sindikat metalaca zalaže se i za smanjenje troškova državne uprave, ubrzanje rješavanja učinkovito javno zdravstvo te plaće i mirovine 'od kojih će se moći živjeti'. Dragičević je posebno naglasio zahtjeve za očuvanjem radničkih prava i povećanjem standarda radnika. 'Nije pošteno da nas se cijelo vrijeme pokušava uvjeriti da se smanjenjem prava radnika stvaraju uvjeti za veće zapošljavanje', rekao je Dragičević, obrazlažući zahtjev da se Zakon o radu ne mijenja isključivo na štetu radnika.

U zaštiti prava radnika Sindikat metalaca se zalaže za uvođenje 38-satnog radnog tjedna, ograničavanje ugovora o radu na određeno te zaštitu radnika kod poslodavaca u malim tvrtkama. 'Skraćenjem radnog tjedna na 38 sati otvorila bi se mogućnost za veće zapošljavanje mladih', ustvrdio je Dragičević.

U cilju ograničenja korištenje ugovora o radu na određeno, Sindikat metalaca pokrenut će peticiju kojom se zahtjeva da se u Zakon o radu ugradi odredba prema kojoj ukupan broj ugovora o radu na određeno vrijeme ne smije prelaziti 15 posto od ukupnog broja novo zaposlenih radnika kod poslodavca na godišnjoj razini.

Na novinarski upit koja je politička opcija najbliža njihovim zahtjevima, Dragičević se odredio samo prema HDZ-u, ističući da je on imao šansu i nije ju iskoristio.