AMBICIOZAN PLAN

U 2011. kreće pet većih projekata JPP-a

07.02.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Do ljeta je u planu predstavljanje dva-tri projekta javno-privatnog partnerstva (JPP) ukupne vrijednosti 1,5 milijardi kuna, najavio je danas ravnatelj Agencije za javno-privatno partnerstvo Kamilo Vrana

Riječ je o projektima iz socijalne skrbi, transporta i urbane infrastrukture, rekao je Vrana u izjavi za novinare u stanci konferencije Jačanje kapaciteta za javno-privatno partnerstvo u jugoistočnoj Europi, koja se danas i sutra održava u organizaciji Agencije za javno-privatno partnerstvo, Vijeća za regionalnu suradnju i UN-ovog tima stručnjaka za javno-privatno partnerstvo.

Od ljeta do kraja godine, dodao je Vrana, u planu je još nekoliko projekata iz kulture, zdravstva i prometa

Ukupno bi ove godine, po njegovim riječima, trebala početi realizacija pet većih projekata javno-privatnog partnerstva, a nagodinu najmanje tri, ukupne vrijednosti veće od jedne milijarde kuna.

Vrana očekuje konstantno otvaranje novih projekata i narednih godina, jer je uspostavljen institucionalni i normativni sustav javno-privatnog partnerstva.

Predsjednik Upravnog vijeća Agencije, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković istaknuo je da je javno-privatno partnerstvo dobro zbog prenošenja poslovnih vještina iz privatnog u javni sektor i oslobađanja dijela javnih sredstava za druge namjene.

Hrvatska je uskladila zakonodavni okvir javno-privatnog partnerstva s europskim i uspostavila funkcionalnu agenciju, a svoja iskustva spremna je podijeliti sa zemljama regije, kazao je Čobanković.

Glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Hido Biščević kaže da su najveći razvojni problemi zemalja jugoistočne Europe regionalne naravi, a tiču se uglavnom slabo razvijene infrastrukture.

Model javno-privatnog partnerstva, po njegovim riječima, pogodan je za rješavanje tih problema jer olakšava financiranje posebno u krizno vrijeme, kad je kapital skuplji i slabije dostupan.

Voditelj odjela za ekonomsku suradnju i integraciju Komisije UN-a za ekonomsku suradnju s Europom Geoffrey Hamilton slaže se s Biščevićem i smatra da zemlje regije kroz javno-privatno partnerstvo trebaju zajedno provoditi neke razvojne projekte kao što su prometno povezivanje priobalja s unutrašnjošću i gradnja mreže autocesta.

Na konferenciji o javno-privatnom partnerstvu glavne teme su utjecaj financijske krize na javno-privatno partnerstvo i spajanje s fondovima EU-a kao potencijalnim rješenjem, zajedničkoj  perspektivi EU-a kao okviru usklađivanja javne nabave i zakonodavstva o javno-privatnom partnerstvu u regiji i druge.

Forum je okupio više od 120 sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja.