PBZ ANALIZE

U 2009. plaće će realno pasti za dva posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 14:23
  • Objavljeno 05.10.2009 u 14:04
bankrot stečaj

bankrot stečaj

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Analitičari Privredne banke Zagreb (PBZ) prognoziraju da će se, uslijed očekivanih negativnih kretanja u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju, stopa nezaposlenosti do kraja ove godine približiti 17 posto, a zbog utjecaja tzv. kriznog poreza i očekivanog rasta inflacije neto plaće realno pasti do dva posto

U svojoj Tjednoj analizi analitičari PBZ-a ističu da je u trećem tromjesečju, usred turističke sezone, povećan je broj nezaposlenih, što nije zabilježeno od 2000. godine.

Kako četvrti kvartal donosi jači pad ekonomske aktivnosti i time nastavak rasta nezaposlenosti, stopa nezaposlenosti bi se do kraja godine mogla približiti 17 posto, i to po prvi put unazad gotovo tri godine, očekuju u PBZ-u.

Pritom podsjećaju da je broj nezaposlenih u srpnju ove godine bio viši za 4,4 posto nego na početku godine, uz najveći pad zaposlenosti u krizom najpogođenijim sektorima prerađivačke industrije i građevinarstva, kod kojih je broj zaposlenih u srpnju bio šest posto manji nego na kraju 2008.

U kolovoz je čak, naglašavaju iz PBZ-a, smanjen i broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja, i to na godišnjoj razini za čak 10,3 posto.

Ukupno je broj zaposlenih u privatnom sektoru u kolovozu bio niži za 2,3 posto nego početkom godine, a u javnom sektoru za 0,9 posto, što znači, kažu u PBZ-u, da se privatni sektor bolje prilagodio krizi.

Tome u korist govori i podatak da je prosječna plaća u privatnom sektoru u prvih sedam mjeseci ove godine na godišnjoj razini bila realno viša u prosjeku za 0,8 posto, a u javnom sektoru za 2,6 posto.

Iako se prema istom razdoblju lani u prosjeku u prvih sedam mjeseci ove godine bilježi realan i nominalan rast neto plaća na godišnjoj razini, uslijed povećanja plaća u javnom sektoru i pojedinim djelatnostima u privatnom sektoru, za očekivati je da se zbog tzv. kriznog poreza i inflacije i taj rast u narednim mjesecima istopi, kažu iz PBZ-a.

Pritom podsjećaju na podatke državnog statističkog ureda prema kojima je krizni porez prosječne plaće za srpanj u prosjeku smanjio za 2,8 posto, te uslijed povećanja stope PDV-a i uvođenja trošarina na mobilnu telefoniju prognoziraju rast stope inflacije.

Slijedom toga ocjenjuju da se u Hrvatskoj na razini godine može očekivati realni pad neto plaća do dva posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi