DUGUJE 1,35 MILIJUNA KUNA

Tvrtka bivšeg HDZ-ovog premijera pred stečajem

24.10.2017 u 11:53

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici Nive d.d., tvrtke kojoj je dugogodišnji predsjednik uprave bio bivši premijer Nikica Valentić, da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka te tvrtke s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna

Istim sudskim oglasom pozivaju se i zastupnici Nive da u roku od 15 dana predaju ovjeren popis imovine i obaveza te tvrtke, a ne odazovu li se zastupnici Nive i vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, smatrat će se da je taj dužnik nesposoban za plaćanje i sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka, javlja N1.

Tvrtka Niva, registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995. Sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna.

Prema računu dobiti i gubitka za prošlu godinu predanih Fini, ta je tvrtka imala više od 26 milijuna kuna gubitka.

Kako se navodi u konsolidiranom godišnjem financijskom izvještaju, ovisna društva o Nivi d.d.su Niva inžinjering, Črmomerec centar, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju prošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Dugi niz godina bio je poslovno vezan uz Agrokor i Ivicu Todorića. Valentićevoj tvrtki Niva Inženjering Todorić je pozajmio 156 milijuna kuna.