BORISLAV ŠKEGRO:

'Tužit ćemo Nacional, Samodola i Hanžekovića'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 08.02.2012 17:18
  • Objavljeno 08.02.2012 u 13:39
Borislav Škegro

Borislav Škegro

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Najavljujući tužbe protiv tjednika Nacional, odvjetnika Marijana Hanžekovića i bivšeg predsjednika uprave Hanfe Ante Samodola, čelnici Questus Investa Borislav Škegro i Tomislav Matić na novinskoj konferenciji razotkrili su, prema njihovim riječima, najteže optužbe i 'laži do bola' iznesene u Nacionalovom članku 'Sedam Škegrinih prevara'

Borislav Škegro predočio je dokumente iz kojih je vidljivo da je nadzorni odbor odobravao rad uprave te da su svi članovi bili dobro upoznati s investicijama fonda Questus nekretnine.

Između ostaloga, citirao je zaključak kojim se nadzorni odbor izravno suprotstavlja Hanfinom zahtjevu da Fond odustane od posrednog ulaganja u nekretnine. Model ulaganja u nekretnine preko d.o.o.-va, koji je doveo do sukoba s Hanfom, Škegro je nazvao uobičajenom praksom u svijetu.

Škegro se posebno osvrnuo na ulaganja u društva P.B. Žitnjak i P.B. Inženjering, koja su, prema tvrdnjama odvjetnika Marijana Hanžekovića, sporna. Opovrgavajući Hanžekovićeve tvrdnje iznesene u Nacionalu, Škegro je naveo da je Hanžekovićevo odvjetničko društvo provelo 'due diligence' prije ulaganja u navedene tvrtke te da nisu imali nikakve primjedbe na opravdanost ulaganja. Uspješnost ulaganja u P.B. Žitnjak potkrijepio je tvrdnjom da je u projekt uloženo 3,2 milijuna eura, a da je prodan po cijeni od 4,4 milijuna eura.

Nastojeći opovrgnuti teze da su se 'kockali s mirovinama' i napuhavali vrijednost fonda Tomislav Matić je opisao model ugovora pomoću kojega su se štitili do rizika. 'Osnovni princip je bio da partneri cjelokupnom imovinom jamče za povrat ulaganja i minimalnu stopu rentabilnosti', rekao je Matić. Ustvrdio je da je izračun imovine fonda iz ožujka 2011, prema kojem neto imovina fonda po dionici iznosi 117 kuna prihvatila Hanfa, nakon što su skrbnička banka i nezavisni revizori potvrdili vrijednost.

Škegro je optužio Marijana Hanžekovića i Željka Marića (drugog člana Nadzornog odbora koji je Nacionalu izjavio da su se 'dečki malo zaigrali') da su, uvjerivši se u vrijednost fonda, u suradnji sa Samodolom krenuli protiv njih i protiv svih dioničara. 'Cilj im je bio postaviti drugo društvo za upravljanje i provesti svoje planove', rekao je Škegro.

Opovrgnuo je i tvrdnje da je Erste Invest odustao od preuzimanja upravljanja fondom zbog teške situacije. Iz dopisa predsjednika uprave Josipa Glavaša, kojeg je Škegro citirao, vidljivo je da Erste Invest odustao zbog složenosti projekata i rješenja Hanfe koja ne daju dovoljno prostora za ostvarivanje rasta vrijednosti fonda.

Škegru i Matića nadzorni odbor Quaestus nekretnina smijenio je iz uprave tog fonda na temelju članka 244. Zakona o trgovačkim društvima. Taj članak propisuje da se važnim razlogom za opoziv naročito smatra gruba povreda dužnosti, nesposobnost za uredno obavljanje poslova društva ili izglasavanje nepovjerenja u glavnoj skupštini društva. Novom predsjednicom uprave imenovana je Lidija Vesenjak, a novi član uprave fonda postao je Branislav Stambolija

Hanfa je 29. rujna prošle godine društvu za upravljanje investicijskim fondovima Quaestus Investu, koje je upravljalo Quaestus nekretninama, privremeno, na razdoblje od jedne godine, zbog niza nepravilnosti oduzela odobrenje za rad.

Zbog toga su većinski vlasnici Questus nekretnina 17. studenog odabrali novog upravitelja, društvo Fima Global Invest iz Varaždina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi