mišljenje stručnjaka

'Turizam će se vratiti u normalu tek nakon otkrivanja cjepiva'

09.04.2020 u 09:12

Bionic
Reading

Zbog velikog pada prometa i neizvjesnosti oko pandemije Covida-19, turistička industrija uspjet će se pripremiti za 'sutra', odnosno za nastavak poslovanja u budućnosti samo uz zajedničke napore s vladama, poruka je s prve digitalne svjetske konferencije o turističko-hotelskoj industriji "Hospitality Tomorrow".

Konferencija, održana 7. travnja u organizaciji najvećeg globalnog organizatora-tvrtke Bench Events, u virtualnom je prostoru zabiilježila više od 6.600 prijava sudionika iz cijelog svijeta, među kojima i stotinjak turističkih lidera iz najvećih privatnih i strukovnih organizacija. Oni su na više desetaka različitih tematskih panela raspravljali o utjecajima pandemije na industriju, razmjenjivali iskustva, ideje, planove i očekivanja.

Iz Hrvatske je na toj konferenciji sudjelovao partner konzultantske tvrtke Horwath HTL Hrvatska te globalni direktor turističkog savjetovanja u Horwath HTL International Siniša Topalović, i to na panelu o primjerima kriznog menadžmenta u svijetu uslijed Covida-19.

"Covid19 ima snažan utjecaj na turističku industriju, a globalno se očekuje pad ukupnog prometa između 25 i 35 posto. Puno snažniji padovi očekuju se na razini europskih država, među kojima i u Hrvatskoj", ističe za Hinu Topalović.

Smatra i da je Hrvatska u takvim okolnostima u velikom riziku od potpunog kolapsa sezone, što je uvjetovano internom zdravstvenom situacijom u zemlji te još i više ponašanjem drugih država-glavnih emitivnih tržišta za hrvatski turizam.

"Ako se kod njih nastavi restriktivna politika vezana uz putovanja u inozemstvo, Hrvatska će pretrpjeti velike padove u turizmu, potencijalno i više od 80 posto na godišnjoj razini", iznosi Topalović, dodajući da se i u Hrvatskoj, kao i globalno, očekuje oporavak u obliku slova W.

To znači da bi se ovoga ljeta, uglavnom temeljem nacionalne potražnje i 'drive-in' (auto) dosega te uz uvjet bolje zdravstvene situacije, mogao očekivati blaži rast prometa.

No, nakon toga opet slijedi pad turističke aktivnosti, sve do iduće godine, kada se očekuje povratak u normalu nakon otkrivanja cjepiva, komentira Topalović.

Zbog toga ističe da je važno da Hrvatska osigura dugoročni mehanizam potpore turističkom sektoru, kako bi sačuvao radna mjesta i vitalnost turističkih tvrtki, na tragu onoga što rade i druge države. S obzirom da se globalno očekuje proces oporavka duži od godine dana, turističkom sektoru bi trebalo osigurati potporu države na razdoblje od 12 mjeseci.

  • +9
Zadar u vrijeme koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

"Nakon propuštene sezone 2020., novi val prihoda može se očekivati tek u ljeto 2021., a do tada treba preživjeti. To preživljavanje treba biti zajednički napor turističke industrije i Vlade", naglašava Topalović, poručujući da su slični bili i zaključci virtualne konferencije "Hospitallity Tomorrow", kao i primjeri kriznog upravljanja i priprema za oporavak drugih zemalja koje su iznosili sudionici.

Relativno dobrim u svemu tome ocjenjuje što se realizacija započetih investicijskih ciklusa na razini Europe za sada nastavlja, dok su nove investicije uglavnom u fazi pripreme ili na odobravanju financiranja.

"Jasno, konačna odluka oko početka realizacije novih projekata je na investitorima, koji trenutno razmatraju moguće negativne učinke zdravstvene krize na globalno gospodarstvo i sukladno tome i na izvedivost projekata u kratkom roku. U ovim okolnostima, valja očekivati i pojačani val transakcijske aktivnosti tijekom 2020. i 2021.", zaključuje Topalović.