STRUČNI FORUM

Tržište nekretnina daleko od oporavka

15.11.2013 u 15:45

Bionic
Reading

Nema naznaka oporavka tržišta nekretnina koje će oživjeti tek s gospodarskim rastom, ocijenio je danas predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović u izjavi za novinare na tradicionalnom Forumu poslovanja nekretninama

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš na forumu je predstavila Vladine zakonske projekte koji se tiču prostornog uređenja i gradnje. Najavila je kako bi novi zakoni o gradnji, prostornom uređenju i o građevinskoj inspekciji trebali do kraja studenoga stići u drugo saborsko čitanje, na snagu bi stupili prvog dana 2014. godine, a njihova će primjena smanjiti potrebno vrijeme za ishođenje građevinske dozvole sa sadašnjih 317 na 35 dana

Cilj tih zakona je, navela je, uvesti red u prostor, olakšati provedbu investicija i pomaći Hrvatsku na međunarodnim listama konkurentnosti koje mjere vrijeme potrebno za ishođenje građevinske dozvole.

Govoreći o stanju na tržištu nekretnina Ranilović je napomenuo kako promet nije posve presahnuo, ali daleko je od najboljih godina, a pada i broj agencija za nekretnine.

'Klima je vrlo loša tako da tržište nekretnina proživljava ono što i cjelokupno gospodarstvo', smatra Ranilović.

Dodaje da se promjene ne mogu očekivati preko noći jer je nekretninsko tržište dio gospodarstva i ovisno o kretanjima standarda stanovništva.

'Razmišljaju li ljudi hoće li imati posao i moći vraćati kredite, ne može se očekivati rast', kaže čelnik Udruženja poslovanja nekretninama. Trenutno se po njegovim riječima na tržištu dominantno obavljaju transakcije koje su sastavni dio ljudskih života i uvijek ih ima, a povezane su sa zasnivanjem obitelji i rješavanjem stambenog pitanja.

Međutim, dodaje da nema nove akumulacije i da je neće biti bez gospodarskog rasta i utvrđivanja strategije u kojem smjeru želimo razvoj tržišta.

Ne možemo očekivati povratak na brojke iz 2007. i 2008. godine, ali bi trebalo naći optimum koji bi tržištu dao zraka da može funkcionirati, kaže Ranilović.

Ministrica Mrak Taritaš na novinarsko pitanje što misli o smanjenju budžeta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za 2014. godinu rekla je da proračun nije predložen bez sudjelovanja njezina ministarstva. Dodala je da Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja nikad nije imalo velik proračun te da je uvijek bilo vrlo skromno i vodilo računa da 2014. i 2015. godinu može ostvariti sve planove s predviđenim novcem tako da nijedan projekt ministarstva nije upitan.