burza

Tržište nastavilo rasti, Podravka lansirana u zeleno

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je nastavilo u pozitivnom tonu i krajem tjedna, gdje je CROBEX ojačao 0,3 posto, što je njegov četvrti dan rasta u zadnjih pet trgovinskih dana, što je pridonijelo tjednom skoku od 2,2 posto, najvećem još od prvog tjedna siječnja

Uži indeks CROBEX10 je porastao i snažnijih 1,2 posto, a od sektorskih indeksa je najbolju izvedbu imao prehrambeni sektor čiji je indeks skočio 1,9 posto, zavaljujući snažnom uzletu dionice Podravke od 7,3 posto, pri 1,9 milijuna kuna prometa. Ukupan dionički promet je bio povišen sa 11,4 milijuna kuna protrgovane vrijednosti, čemu je pridonijela i blok transakcija dionicom Končara u iznosu od oko 2 milijuna kuna.

Najlikvidnija je ipak bila dionica Hrvatskog Telekoma, s 2,1 milijun kuna prometa u redovnom trgovanju i daljnjim rastom cijene od 1,3 posto, njenim šestim uzastopnim. Nešto ispod milijun kuna prometa je prikupila dionica Optime Telekoma, te joj je cijena pala 3,7 posto, za titulu gubitnika dana, a slabu izvedbu je mala i dionica Tankerska Next Generation sa padom cijene od 2,9 posto. Na strani dobitnika, uz već spomenutu dionicu Podravke, vrijedi izdvojiti i dionicu inače slabije likvidne dionice CIAK Grupe, koja je u petak na oko 240 tisuća kuna prometa uzletjela preko 13 posto.

Dobitnik dana  CIAK Grupa  +13,16%   43,00

Gubitnik dana  Optima Telekom  -3,73%  6,20

CROBEX     +0,28%   1.870,20