odjeci transfera

'Politički i osobni izbor' koji nikoga nije ostavio ravnodušnim: Pitali smo Polančeca, Jurčića, Linića i Mršića što misle o Martini Dalić kao novoj šefici Podravke

03.02.2021 u 15:49

Bionic
Reading

Bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je nakon afere Borg i podnošenja ostavke tri godine provela u zavjetrini, na velika vrata vraća se u javni život: U ime države kao vlasnika velikog dijela dionica te mirovinskih fondova kao manjinskih vlasnika danas preuzima mjesto predsjednice Uprave prehrambenog diva Podravke

Bit će prva žena na tom položaju, no od toga je vjerojatno bitnije to da Martina Dalić očigledno i dalje uživa ogromno povjerenje premijera Andreja Plenkovića, ključnog za donošenje kadrovskih i strateških odluka u uspješnoj kompaniji hibridnog državno-fondovskog vlasništva koja osim ekonomske tradicionalno ima i veliku političku težinu.

Video:Damir Spehar/PIXSELL

Reakcije su različite: u političkom spektru upozorava se na dvojbenu ulogu Martine Dalić u događanjima oko Agrokora, u lokalnoj zajednici vlada skepsa oko njene društvene odgovornosti i osjetljivosti prema potrebama i zahtjevima Koprivnice i šire regije, a u ekonomskim krugovima upozorava se na nesrazmjer između ekstremnih neoliberalnih stavova koje zastupa u javnosti i njenog imidža zagovarateljice radikalne privatizacije s jedne strane te činjenice da se usprkos tomu odlučila na rad u de facto državnoj tvrtki.

>>> Najmoćnija i najomraženija: Tko je Martina Dalić

Tportal je razgovarao s više sugovornika iz različitih sfera društva, od kojih su neki željeli ostati neimenovani - prije svega jer ih sa samom Podravkom veže poslovni odnos ili zato što ne žele izazivati reakcije politike. Imenovanje Martine Dalić politička je odluka, pa takve mogu biti i posljedice.

'Ona je apsolutna zagovornica neoliberalnog koncepta i njen krug intimusa su menadžeri mirovinskih fondova, fondova gospodarske suradnje i tržišta kapitala. To je krug ljudi oko Škegre, Prke, Šonje, Vujčića. Poznajem njihova razmišljanja: neće ih biti briga za Podravku ili Belupo kada ih za koju godinu izlistaju na Londonskoj burzi. Dakako, o tomu će na koncu odlučiti politika, no nije tajna čemu naginje Martina Dalić, kao i mirovinski fondovi. Ona možda neće zagovarati takve poteze odmah, u ovom 'krnjem' mandatu, ali već na početku očekivanog novog četverogodišnjeg mandata to se može očekivati', kaže jedan od sugovornika tportala.

'Dakako, nikoga od njih neće biti briga hoće li Slaven igrati u prvoj nogometnoj ligi i hoće li Podravka biti respektabilan rukometni klub', dodaje on.

  • +8
Martina Dalić u Podravci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikola Wolf/Podravski

Nekadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec s koprivničkom tvrtkom vezan je na više razina: ondje je radio dug niz godina, pa i kao član Uprave, a kasnije je u aferi Spice optužen da je uvezao njene menadžere s namjerom preuzimanja Podravke. Oslobođen je krivnje, ništa od toga nije dokazano - dapače, na sudu je utvrđeno da je zapravo organizirana obrana od neprijateljskog preuzimanja Podravke. Nevoljko je dao komentar na najnovije imenovanje.

'Gospođi Dalić želim puno sreće i uspjeha u upravljanju, njen uspjeh bit će uspjeh tvrtke, a to bi bilo dobro i za koprivnički kraj', kaže Polančec za tportal. On bi, dodaje, prednost ipak dao nekom drugom:

'Osobno smatram da je, od svih kandidata koji su se spominjali, najbolje rješenje bio Goran Markulin: on najbolje poznaje i Podravku i podravkaše i vjerojatno bi imao poseban odnos prema ovom kraju, što je bitno u Koprivnici. No Martini treba pružiti šansu i vjerujem da, s obzirom na kompetencije, ona može biti uspješan lider', kazao nam je Polančec.

Ljubo Jurčić, nekadašnji SDP-ov ministar gospodarstva, ne krije da je dobar prijatelj Martine Dalić. Navodno ih veže i jedna epizoda kada je, upravo nakon afere Spice, preuzeo Nadzorni odbor Podravke sa zadatkom stabiliziranja temeljito uzdrmane kompanije. Navodno je upravo Dalić, u to vrijeme zaposlena u Partner banci, bila vrlo naklonjena otvaranju kreditnih linija i tako pomogla u spašavanju od blokade i bankrota.

'Da, kad sam stupio na dužnost, tvrtka je bila u krizi, a pola Nadzornog odbora i Uprave u zatvoru. No Podravka je danas jedna od kompanija s najboljim proizvodnim programom i referencama u ovom dijelu Europe. Dobra je, čvrsto stoji na mjestu i ne propada, ali ne raste onako kako bi trebala', kaže Jurčić za tportal. Prihvaćanje pozicije predsjednice Uprave po njemu je 'politički i osobni izbor', no da je na mjestu Dalić, to ne bi napravio.

'Da bi se Podravka razvijala kao slične firme u svijetu, moraju postojati dva preduvjeta. Nužni uvjet jest da postoji sustav razvoja poljoprivrednog i prehrambenog sektora u Hrvatskoj, koji bi joj omogućio da zauzme ključnu poziciju. A dovoljan uvjet jest da postoji sustavan pristup upravljanju i razvoju same kompanije, što također nije slučaj', objašnjava Jurčić.

'Ukoliko ne postoje ta dva sustava, pojedinac eventualno može 'plivati' i ne može učiniti previše dobroga dok zbog parcijalnih i ad hoc rješenja šteta može biti velika', predviđa ovaj ekonomist.

Jurčić nije zagovornik prodaje državnog udjela u Podravci, dapače, kaže da liberalni pristup ne podrazumijeva nužno da se sve kompanije moraju predati u ruke strancima. 'Podravka je jedna od zadnjih nacionalnih kompanija izuzev onih u javnim djelatnostima, treba ju sačuvati barem u rukama naših državljana. Strani vlasnici ulaze tamo gdje nismo bili efikasni, a ako nismo efikasni baš nigdje, onda ne možemo sačuvati ni državu', zaključuje Jurčić.

'Osoba sam koja vrlo cijeni sposobnosti Martine Dalić, ona je izvanredan stručnjak i vrlo energična osoba s karakteristikama za tu poziciju. A stvar vlasnika Podravke jest ocijeniti koliko ona poznaje stanje u kompaniji i njeno poslovanje', kaže za tportal Slavko Linić, također nekadašnji potpredsjednik Vlade. Zanimljivo, on čak negira postojanje, odnosno osnovanost afere Borg i ulogu Martine Dalić u navodnom izvlačenju novca iz Agrokora.

'Ta afera je izmišljotina oporbe koja se protivila Vladinim mjerama za spas kompanije, a one su se pokazale izvanrednima: niti Hrvatska niti vjerovnici Agrokora u restrukturiranju nisu pretrpjeli nikakvu financijsku štetu. Martina Dalić dobro je odradila taj posao i pokazala da u iznimno složenim uvjetima i organizaciji zna vući dobre poteze', kaže Linić.

On objašnjava da u Podravci mirovinski fondovi zapravo imaju glavnu riječ, usprkos značajnoj ulozi države, pa je imenovanje Dalić i za njih očigledno prihvatljivo rješenje. 'Tamo gdje su oni vlasnici, i uprave i upravljanje su na kvalitetnijem nivou i nema nikakvih trauma, trzavica i loših poteza. I prethodni predsjednik Uprave (nedavno preminuli Marin Pucar, op.a.) također je bio imenovan zajedničkom odlukom države i 'mirovinaca', pa se pokazao kao jako kvalitetno rješenje', dodaje Linić. On kaže da je opcija prodaje državnog udjela u koprivničkoj kompaniji prihvatljiva 'samo ako bi budući vlasnik bio kvalitetan'. I bez toga, dodaje, Podravka je ionako vrlo uspješna.

Tportal je kontaktirao i sa Zvonimirom Mršićem, bivšim gradonačelnikom Koprivnice, ali i osobom koja je prije preminulog Marina Pucara bila na novoj funkciji Martine Dalić. Na nju je, reklo bi se, imenovan jednakim mehanizmom - samo što je umjesto HDZ-ovog sustav tada pogonilo SDP-ovo gorivo.

'To je političko pitanje i radije bih se suzdržao od komentiranja. Kada bude riječ o poslu i poslovnim odlukama, eventualno mogu nešto reći', sve je što smo uspjeli izvući iz Mršića.