dobra godina

Prihodi PwC porasli na rekordnih 53 milijarde dolara

08.11.2023 u 11:50

Bionic
Reading

PwC-ova društva diljem svijeta zabilježila su za razdoblje od 12 mjeseci koje je završilo 30. lipnja 2023. godine rekordne bruto prihode od 53,1 milijardu dolara, što je rast od 9,9 posto u lokalnoj valuti i 5,6 posto u dolarima u odnosu na bruto prihode od 50,3 milijarde dolara u financijskoj godini 2022.

Rast iz neprekinutog poslovanja, što isključuje Rusiju koja je napustila PwC-ovu mrežu 4. srpnja 2022. godine i segment poslovanja Globalne mobilnosti i imigracija koji je prodan 29. travnja 2022. godine, povećao se za 11,8 posto.

Bob Moritz, Global predsjednik PwC-a, izjavio je: 'Naša usredotočenost na pružanje kvalitetnih usluga koje su našim dionicima potrebne za napredak u ovom trenutku i pripremu njihovih organizacija za budućnost rezultirala je još jednom godinom rasta. Kako se približavamo 175. Obljetnici PwC-a, nastavljamo ulagati u budućnost naše mreže strateškim akvizicijama na ključnim područjima rasta i željom za povećanjem broja zaposlenih, a nastavljamo i zapošljavati širok i raznolik spektar talenata. Pružanje usluga najbolje kvalitete u fokusu je svih mojih kolega diljem svijeta i temelj našeg uspjeha. Ponosan sam na marljivost i predanost koju su zaposlenici u PwC-u pokazali tijekom prošle godine'.

John Gašparac, glavni partner za PwC Hrvatska, dodao je: 'Globalni poslovni rezultati koje smo upravo objavili svjedoče o još jednoj uspješnoj godini za našu organizaciju. To je rezultat naše fokusirane predanosti pružanju vrhunskih usluga, koje su ključne za razvoj naših klijenata i pripremu njihovih organizacija za budućnost. Ključ našeg uspjeha leži u fokusu svih naših ljudi na pružanju vrhunske kvalitete usluga, ali i u proširivanju naše stručne ekipe k

ako bismo nastavili okupljati široki spektar talentiranih pojedinaca. Posvećenost i marljivost koju su naši zaposlenici pokazali tijekom protekle godine ključni su čimbenici našeg zajedničkog uspjeha, što me čini iznimno ponosnim na tim koji okupljamo u Hrvatskoj.'

Dok se neke zemlje i dalje bore s visokom inflacijom, a gospodarski rast je i dalje spor u brojnim ključnim gospodarstvima, rast prihoda u cijeloj je PwC-ovoj mreži tijekom godine bio stabilan.

  • Prihodi u Europi, na Bliskom istoku i u Africi (EMEA) porasli su za 10,2 %. Konsolidirani prihodi Ujedinjene Kraljevine i Bliskog istoka porasli su za 16 % (18 % za neprekinuto poslovanje), dok su u Njemačkoj porasli za 13,1 %. U cijeloj Africi prihodi su rasli sporije, za 4,1 %, pri čemu je Južnoafrička Republika ostvarila snažan rezultat, uz izazovnije tržišne uvjete na drugim dijelovima kontinenta.
  • Isključujući prihode Rusije iz prethodne godine, regija srednje i istočne Europe (CEE) zabilježila je rast od 15,2 % jer se gospodarski utjecaj rata u Ukrajini smanjio u većem dijelu regije.
  • Prihodi područja Azije i Pacifika porasli su za 7,2 %, uz vrlo dobar rezultat Indije, koja je bila najbrže rastuće veliko društvo u PwC-ovoj mreži, s povećanjem prihoda od 24 %. Rezultat Australije porastao je za 10,7 %.
  • U obje Amerike prihodi su porasli za 10,7 %, s rastom u SAD-u od 11,2 %, u Kanadi od 4,5 % (10,9 % za neprekinuto poslovanje). U Brazilu, koji već drugu godinu bilježi najveći rast prihoda u Južnoj i srednjoj Americi, prihodi su porasli za 14,3 %.