konzultanti u problemima

Velike revizorske tvrtke: KMPG, Delloite, Ernst&Young i PwC treba podijeliti zbog sukoba interesa

02.04.2019 u 12:59

Bionic
Reading

Četiri velike britanske revizorsko/konzultantske tvrtke trebale bi biti podijeljene kako bi se usluge revizije odvojile od ostalih usluga i time spriječio sukob interesa, upozorio je utjecajni odbor britanskog parlamenta

Deloitte, Ernst&Young, KPMG i PwC obavljaju 97 posto revizija velikih tvrtki a pružaju im paralelno i druge usluge, podsjeća BBC. Velika četvorka našla se pod lupom Agencije za tržišno natjecanje (CMA) nakon stečajeva kompanija poput građevinske tvrtke Carillion kojoj je revizorske usluge pružao KPMG.

Vijeće za financijska izvješća objavilo je danas da je pokrenulo istragu o KPMG-ovoj reviziji Carillionovih izvješća a Agencija za tržišno natjecanje predložila je u analizi interno razdvajanje njihova poslovanja na reviziju i druge vrste usluga.

U prosincu prošle godine agencija je sugerirala i zajedničku reviziju u kojoj bi velike tvrtke surađivale s malima.

Članovi parlamentarnog odbora za poslovanje, energiju i industriju (BEIS) danas su prihvatili prijedloge agencije ali su zaoštrili zahtjev o razdvajanju poslovanja, istaknuvši da bi učinkovitije rješenje za otklanjanje sukoba interesa bila temeljita strukturna podjela kompanija.

„Čini se da u slučaju velikih tvrtki revizija često tek otvara vrata za unosan posao savjetovanja", upozorila je čelnica odbora Rachel Reeves.

"Odnos s klijentom i česti sukobi interesa potkopavaju profesionalni skepticizam potreban za pružanje pouzdanih i kvalitetnih usluga revizije. Ne smijemo čekati propast još jedne kompanije", upozorila je Reeves.