teško razdoblje

Trokut prijevare: Nakon pada razvikanih megabogataša postaje jasno da stiže era 'korporacijske bijede'

06.02.2023 u 20:52

Bionic
Reading

Raste rizik od vala korporativnih prijevara. Naučili smo u prošlih nekoliko desetljeća da je prijevaru najlakše sakriti kad cijelo tržište presuši, a novca nema. Pandemija je svjetsko gospodarstvo privremeno bacila na koljena, a kao sol na ranu dogodio se rat u Ukrajini, dodatno poremetivši globalne opskrbne lance i uzrokujući energetsku krizu, no sad prijeti nova opasnost

Direktori najvećih korporacija u SAD-u pribjegavaju lažiranju financijskih rezultata kako bi ispunili očekivanja Wall Streeta. To se često događa kad novac presuši ili nakon enormnog povećanja troškova kakvo se događa unutar zadnje dvije godine.

Bank of America naziva to 'korporacijskom bijedom' jer su brojke niže od predviđenih, što se trenutno događa. Zatim ta 'bijeda' pronalazi tvrtku čiji upravitelji misle da prijevarom mogu 'zamagliti' tešku financijsku situaciju. Regulatori očekuju puno posla ove godine, nakon što je poslije dugo vremena i slobodnog protoka novca stigla 'suša', kad je novac sve teže pronaći.

Federalne rezerve podigle su kamatne stope da bi se borile protiv inflacije. Više kamate znače da je uzimanje novih kredita skuplje pa tvrtke moraju dobro razmisliti prije nego što se zaduže. A kako su kamatne stope rasle, tržište dionica je palo. To otežava dobivanje dolara privlačenjem novih investitora ili ponudom dionica. Sve veći troškovi materijala i radnika gutaju prihode i pritišću drugu stranu poslovnih knjiga tvrtki.

Predviđa se da će kompanije iz sastava indeksa S&P 500 izvijestiti o padu dobiti od pet posto u četvrtom tromjesečju 2022. Postoji i mnogo drugih signala upozorenja da je novca sve manje: profitne marže pale su već šesti kvartal zaredom, a predviđa se da će rast prihoda biti najsporiji od kraja 2020.

Ovi 'pustinjski' uvjeti tvore ono što ljudi u korporativnim financijama nazivaju 'trokut prijevare' — trenutak u kojem se motiv ili pritisak da se počini prijevara susreće s racionalizacijom i prilikom. Direktori mogu racionalizirati da će morati manipulirati brojkama samo nekoliko kvartala, dok se gospodarstvo ponovno ne okrene, ili da njihovu tvrtku nepravedno kažnjava tržište. Stručnjaci poručuju: čuvajte se tvrtki koje izgledaju kao da plivaju u dobiti dok se druge utapaju.

Podsjetimo da je osramoćeni Bernie Madoff, koji je vodio Ponzijevu shemu vrijednu 65 milijardi dolara, otkriven godinu dana nakon što je 2007. počeo raspašoj na burzama. Bio je u mogućnosti pokrpati i začepiti rupe na neko vrijeme, ali kad su klijenti zatražili novac, nije ga imao. Nakon što je mjesecima skupljao gotovinu, uključujući i onu sa svog tekućeg računa, Madoff je u prosincu 2008. došao pred zid i uhićen je nekoliko tjedana kasnije.

Posljednjih nekoliko godina obilježile su korporativne prijevare

Ovih dana pravu dramu proživljava indijski milijarder Gautam Adani. Donedavno treći najbogatiji čovjek na svijetu pao je na sedmo mjesto Forbesove ljestvice nakon što su nedavno dionice njegove Adani grupe izgubile čak 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Za Adanija se pokazalo pogubno izvješće američkog Hindenburg Researcha, tvrtke specijalizirane za investicijska istraživanja, u kojem se tvrdi da je Indijac na čelu 'najveće prijevare u korporativnoj povijesti'. U izvješću se navodi da je Adani grupa bila u središtu četiri velike vladine istrage o prijevarama koje su se bavile navodnim pranjem novca, krađom sredstava poreznih obveznika i korupcijom, ukupne vrijednosti 17 milijardi američkih dolara.

Članovi obitelji Adani navodno su surađivali u stvaranju offshore poreznih oaza na Mauriciusu i karipskim otocima te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krivotvorenjem uvozno/izvozne dokumentacije u očitom pokušaju kreiranja lažnog ili nelegitimnog prometa i izvlačenja novca iz navedenih tvrtki. U Indiji su optuživali Adanija za kronizam jer su njegove tvrtke dobile mnoge indijske energetske i infrastrukturne državne ugovore. Ugledni The Economist svojedobno je opisao milijardera kao vještog u 'navigaciji kompliciranim pravnim i političkim pejzažom indijskog kapitalizma', a uz to je upozorio da je njegova tvrtka poznata po 'bizantskoj' strukturi i nejasnim financijama.

Charlie Javice, Sam Bankman-Fried i Elizabeth Holmes

Nedavno je objavljeno da jedna od najvećih investicijskih banaka, JP Morgan, tuži Charlie Javice, osnivačicu startupa Frank, koji je ta banka pretprošle godine kupila za vrtoglavih 175 milijuna dolara. Kako se naposljetku ispostavilo, Javice je kreirala četiri milijuna nepostojećih korisničkih računa da bi lažirala brojke o rastu poslovanja te tako potaknula banku da kupi njezin startup. U stvarnosti je on imao manje od 300.000 korisnika.

Američka vlada je karijeru Sama Bankman-Frieda u digitalnom svijetu nazivala 'prijevarom od samog početka'. Tužba koju je javno objavila tamošnja Komisija za trgovanje robnim futuresima (Commodity Futures Trading Commission, CFTC) sadrži nekoliko iznenađujućih detalja, a oni su, ako se tako ispostavi, dokaz da je Sam Bankman-Fried, osnivač propale kriptoburze FTX i uhićenik američkih federalnih službi, lagao. Bankman-Fried je, prema dokumentaciji, kompaniju Alameda Research i burzu FTX vodio kao jednu firmu. FTX je proglasio bankrot, a američki državni odvjetnik Damian Williams opisao je Alameda Research i FTX kao 'jednu od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti'.

Osnivačica Theranosa i najmlađa milijarderka koja je uspjela prevariti svijet, Elizabeth Holmes, prikupila je hrpu novca tvrdeći da ima revolucionaran stroj za dijagnostiku iz samo jedne kapljice krvi. Idealističkim i spektakularnim nastupima u stilu Stevea Jobsa šarmirala je neke od najmoćnijih muškaraca u SAD-u, a sada joj prijeti 80 godina zatvora.